W pudding chia zakochacie się po uszy. Słodki, pachnący, gęsty, pełen chrupiących ziarenek podbije wasze serca, tego jestem pewna. Szałwia hiszpańska, czyli chia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera 15 razy więcej magnezu niż brokuły. 6 razy więcej wapnia niż mleko. 3 razy więcej żelaza niż szpinak. A to tylko niektóre z jej niesamowitych właściwości. Można podać go na deser lub jako zdrowe śniadanie.
Przygotowanie puddingu jest tak proste, że poradzi sobie z tym każda kulinarna "łamaga" ;) Wystarczą 3 składniki i ulubione owoce czy orzechy. Opcji jest mnóstwo, wystarczy włączyć wyobraźnię!
Nasiona chia kupicie w sklepie ze zdrową żywnością lub przez internet. 200-gramowe opakowanie wystarcza mi na długo, a używam chia często. Dodaję ją do jogurtu z musli, do koktajli. Spróbujcie również, warto dla zdrowia!
PS. Pudding chia w tej wersji jest nie tylko wegański, ale także w 100 % bezglutenowy.
Składniki (na dwie porcje):
- 250 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- kilka kropel syropu z agawy (lub wersji nie-wegańskiej miodu)
+ ulubione owoce
Przygotowanie:
Nasiona chia mieszamy z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi i odrobiną syropu z agawy (lub innym "słodzikiem"). Przekładamy do szklanek i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Tuż przed podaniem dekorujemy pudding owocami i gotowe!
Smacznego zdrowego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz