Przygotowanie
tortu "z płotkiem", tzw. Charlotty wydaje się trudne i
skomplikowane, jednak przy odrobinie wprawy, wydaje się to banalnie
proste. To już trzecia Charlotte, która pojawia się na blogu.
Wcześniej przygotowywałam już tort z musem z malin
i tort jagodowy z białą czekoladą.
W przygotowaniu jest już kolejny przepis na tort z kremem kawowo -
waniliowym z likierem Baileys.
Tort
z musem z mango przygotowałam dla koleżanki na jej 30 - ste
urodziny. Biorąc pod uwagę opinie gości i to, że mam już
zamówienia na kolejne torty, raczej wszystkim smakował.
Ja
udekorowałam mój tort jadalnymi kwiatami. Jest to efektowny sposób
dekorowania tortów, ale powinniście pamiętać o jednym. Kupujcie
kwiaty u sprawdzonych dostawców, hodowane bez chemii, z dala od dróg
pełnych spalin i dokładnie je myjcie przed podaniem. Ja znalazłam
kwiaty w małym eko sklepie, ale w sezonie wiosenno - letnim hoduję
kwiaty na balkonie.
Składniki:
- podłużne biszkopty, tzw. lady fingers
biszkopt:
- 7 jaj w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 145 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
krem
mascarpone z musem z mango:
- 500 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- mus z mango z puszki (około 250 g)
galaretka
z mango:
- około 250 g musu z mango
- około łyżeczki żelatyny
+
pół szklanki musu z mango i sok z jednej cytryny do nasączenia
biszkoptów
+
ewentualnie kwiaty jadalne do ozdoby
Przygotowanie:
biszkopt:
1.
Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia,
boków niczym nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (góra
i dół bez termoobiegu).
2.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo
dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy jeszcze około 10 minut, aż masa
będzie bardzo gęsta i puszysta.
3.
W trzech partiach dodajemy przesianą mąkę pszenną razem z mąką
ziemniaczaną, za każdym razem miksując krótko na małych obrotach
miksera tylko do połączenia się składników.
4.
Masę przekładamy do formy i pieczemy 30 minut.
5.
Gotowy biszkopt zostawiamy do ostudzenia w tortownicy naokoło 30
minut. Po tym czasie obkrajamy go przy obręczy i zostawiamy do
całkowitego wystygnięcia. Potem kroimy biszkopt na 3 krążki.
krem:
1.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
2.
Mus z mango miksujemy z mascarpone na gładko. Dodajemy partiami
kremówkę i mieszamy, już nie mikserem!
3.
Krem odstawiamy na chwilę do lodówki.
galaretka
z mango:
1.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej (nie wrzącej!)
wody.
2.
Rozpuszczoną żelatynę miksujemy z musem z mango i odstawiamy na
chwilę do lekkiego stężenia. Chodzi o to, by nie była całkiem
płynna w momencie wylewania na wierzch tortu.
składanie
tortu:
1.
Tort najlepiej "składać" od razu na paterze, na której
go później podamy. Trudno go później przenieść :) Na paterę
wykładamy obręcz tortownicy (26 cm). Na środek wykładamy łyżkę
kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał).
2.
Formę przy bokach wykładamy przyciętymi na dole podłużnymi
biszkoptami, jeden przy drugim, tak by stworzyły charakterystyczny
dla tortu Charlotte "płotek".
3.
Krążki biszkoptu przycinamy, by zmieściły się w tortownicy i
pierwszy wkładamy między "płotek".
4.
Mus mieszamy z sokiem z cytryny i 1/3 ilości nasączamy pierwszy
biszkopt.
5.
1/3 ilości kremu wykładamy na nasączony biszkopt.
6.
Układamy kolejny biszkopt i powtarzamy czynność z nasączeniem i
kremem.
7.
Na wierzchu układamy ostatni krążek, nasączamy do i wykładamy
kremem. Delikatnie wylewamy lekko już stężoną galaretkę z musu z
mango.
Tak
przygotowany tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej
na całą noc. Wyjmujemy z lodówki około 15 minut przed podaniem,
ostrożnie wyjmujemy ściągamy obręcz tortownicy i przewiązujemy
wstążeczką.
Smacznego!
Tort wygląda genialnie! Lekko, wiosennie i naturalnie :) Czy te biszkopty wokół czymś się nasącza? Nie są zbyt suche w jedzeniu? A może się ich nie je i są raczej dekoracją? :) Zapraszam do siebie http://polskanatalerzu.pl/
OdpowiedzUsuńBiszkoptów nie nasączamy, bo nie utrzymałyby tortu. A ponieważ tort i tak powinien odpoczywać minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce, same lekko nasiąkają :)
UsuńCzy mozna zastapic mus manho z puszki swiezym mango ?
OdpowiedzUsuńNiestety obawiam się, że świeże mango ma za dużo wody i krem na jego bazie może być zbyt płynny. Ja bym chyba nie zaryzykowała
UsuńPrzepraszam, a co z żółtkami?
OdpowiedzUsuń