Niech
podniesie rękę ten, kto nie pamięta drożdżówek z serem z
dzieciństwa. Ja pamiętam je doskonale, jedzone na przemian z
jagodziankami. Jak byłam dzieckiem, a było to już dobre 20 lat
temu, nie można było kupić croissantów czy innych wypieków z
ciasta francuskiego. Były za to bardzo popularne rogale i bułki
maślane, jagodzianki i właśnie drożdżówki z serem.
Przepis
na jagodzianki i inne drożdżówki (m.in. z malinami, borówkami,
śliwkami) znajdziecie już na blogu (tutaj), dzisiaj czas na te z serem.
Składniki:
zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
pszennej tortowej
ciasto:
- przygotowany wcześniej zaczyn
- około 600 g mąki pszennej tortowej
- 3 - 4 jajka
- 100 g masła
masa serowa:
- około 500 g twarogu
- około pół szklanki cukru pudru
- 1 – 2 łyżki cukru waniliowego*
- 1 żółtko
* Przygotowanie domowego cukru waniliowego jest banalnie proste. Ja swój przygotowuję raz na jakiś czas, zamykam szczelnie w słoiku i używam, kiedy potrzebuję. Pamiętajcie, że cukier "waniliowy", kupowany w saszetkach za mniej niż złotówkę, nie ma nic wspólnego z wanilią. Tak naprawdę to cukier wanilinowy, więc cukier wymieszany z chemicznym składnikiem o aromacie wanilii. Nie brzmi zbyt kusząco, prawda? Przepis na domowy cukier waniliowy znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
1.
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (nie może
być bardzo gorące, bo w takich drożdże nie "pracują")
kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy, aż wszystko się
ładnie rozpuści. Zasypujemy wszystko mąką, przykrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 10
minut.
2.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, możemy przejść do dalszego
etapu przygotowań. Jajka lekko ubijamy, dodajemy zaczyn i około 3/4
ilości przygotowanej wcześniej mąki. Mieszamy.
3.
Gdy wszystkie składniki się połączą, rozpoczynamy wyrabiać
ciasto ręcznie. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy.
Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk i będzie elastyczne,
dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy jeszcze około 10 minut ręcznie
lub około 6 minut robotem.
4.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na około 40 minut.
5.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
6.
Pięknie wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy
na grubość około 1 cm. Wycinamy okrągłe placki o wielkości
około 10 cm. Gotowe układamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. W każdym placku robimy okrągłe wgłębienie (najlepiej
dnem jakiejś szklanki), w głębienia nakładamy po łyżce lub dwie
twarogu. Wszystko znów przykrywamy i odstawiamy na jeszcze 15
minut.
7. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu.
8.
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy około 20 minut, aż ładnie
wyrosną i się zarumienią.
Choć
mówią, by nie jeść gorącego ciasta drożdżowego, nie da się
ukryć, że właśnie takie drożdżówki są najsmaczniejsze!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz