Dziś prawdziwy klasyk wśród sałatek. Cezar. Jak już kiedyś pisałam, Sałata
Cezara, wbrew swej nazwie, nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim
z historii Juliuszem Cezarem. Swoją nazwę zawdzięcza pewnemu
meksykańskiemu restauratorowi Caesarowi Cardini, który na pomysł
przyrządzenia sałaty z chrupiącymi grzankami wpadł całkiem
przypadkowo, gdy skończyło się zaopatrzenie. Do perfekcji
opanowali przyrządzanie sałaty Cezara francuscy szefowie kuchni,
dodając do niej kilka składników, których w pierwowzorze nie było
(anchois, parmezan czy sos Worcester). Dzisiaj sałata Cezara to podstawa większości francuskich restauracji.
Na blogu pojawiła się jakiś czas temu wariacja na temat sałatki Cezara, bardzo popularna wśród polskich restauratorów, wersja z grillowanym kurczakiem. Dziś klasyk - sałata rzymska, chrupiące grzanki, płatki parmezanu i wyjątkowy sos.
Idealny wiosenny lunch!
Składniki:
na sałatę (porcja dla 4 osób):
- 2 duże główki sałaty rzymskiej (lub 4 małe)
- garść płatków parmezanu
- bagietka
- łyżka oliwy (do podsmażenia grzanek)
na sos:
- 1,5 ząbka czosnku
- 1 żółtko
- 6 filecików anchois
- 1 łyżeczka ostrej musztardy np. dijon
- 1 łyżka drobno startego parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu Worcester
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Najlepiej robić to blenderem.
Czosnek miksujemy z filecikami sardeli i żółtkiem. Dodajemy
łyżeczkę ostrej musztardy, sok z cytryny, sos Worcester,
doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Powoli, małym
strumieniem dolewamy do mikstury oliwę i miksujemy tak długo, aż
sos zacznie przypominać majonez. Na koniec dodajemy starty parmezan
i mieszamy jeszcze chwilę.
2.
Grzanki z bagietki podpiekamy na patelni na łyżce oliwy.
3.
Grubo pokrojoną sałatę rzymską polewamy sosem i dokładnie
mieszamy z grzankami.
4.
Sałatę wykładamy na talerze i posypujemy płatkami parmezanu. Voilà, gotowe!
Bon
appétit!
[Smacznego!]
Pycha muszę wypróbować Twojego przepisu na sos:)
OdpowiedzUsuńto bardzo klasyczny sos do sałatki cezara :) polecam!
Usuń