Sama się dziwię, dlaczego dopiero teraz to ciasto pojawia się na blogu. Jest pyszne, naprawdę orzechowe i chyba ukochane przez wszystkich członków mojej rodziny. Poza tym świetnie kojarzy się z babcią Utą, której od blisko 10 lat już z nami nie ma, ale gdy piekę to ciasto, od razu wracają wspomnienia.
Jego przygotowanie jest banalnie proste. Tym razem upiekłam je z dodatkiem orzechów włoskich, ale sama zastanawiam się, jak smakowałoby z dodatkiem np. orzechów laskowych. Tak, to następnym razem :)
Składniki (na dużą tortownicę):
ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
- 300 g niesolonego masła
- 16 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
polewa:
- 6 żółtek
- 16 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
do dekoracji:
- orzechy
Przygotowanie:
1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Najlepiej robić to mikserem, żeby się za bardzo nie napracować.
2.
Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz naprzemiennie po łyżce
zmielonych orzechów i mąki i mieszamy to razem (tym razem musimy użyć
drewnianej łyżki, bo masa jest dość gęsta i mikser może nie dać sobie z
tym rady).
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy migdałowej, powoli mieszając.
4. Ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 190 st. C.
5. Kiedy
ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę. Żółtka z cukrem
ubijamy (mikserem) na gładką, prawie białą masę. Dodajemy cukier
waniliowy i mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze chwilę mieszamy.
6. Polewę
rozsmarowujemy na upieczonym cieście, dekorujemy całymi orzechami i
wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 - 15 minut, by polewa się ścięła,
ale nie zbrązowiała.
Ciasto jest tak pyszne, że znika w moment. Możecie tylko żałować, że upiekliście tylko jedno :)
Smacznego!
To musi byc dobre :) musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńZapraszam rowniez do mnie
http://pelen-brzuszek.blogspot.com
Pozdrawiam
naprawdę polecam to ciasto. jego przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje świetnie. na blogu znajdzie Pani także placek migdałowy. dzięki za zaproszenie :) na pewno zajrzę!
Usuń