Wszyscy pewnie znają zielone pesto z Genui, tzw. pesto alla genovese. Ja je uwielbiam i zazwyczaj mam w lodówce na "czarną godzinę". Makaron z pesto można przygotować dosłownie w 15 minut. Dzisiaj pojawia się przepis na bardzo zdrowe i pyszne pesto z natki pietruszki. Przyznam wam szczerze, że jeszcze rok temu bym tego nie tknęła, bo od dzieciństwa miałam wstręt "do zielonego". Jednak ostatnio, wiedząc, jak zdrowa jest zielona pietruszka, próbuję się do niej przekonać.
Pesto z pietruszki jest smaczne, cholernie zdrowe, a jego przygotowanie zajmuje chwilę. Świetnie smakuje z makaronem ugotowanym al dente, ale ja lubię je także z sałatką na ciepło z młodych ziemniaków i wędzonego pstrąga.
Zaczynamy?
Czego
potrzebujemy?
- 2 duże pęczki pietruszki
- około 60 g migdałów (bez skórki)
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera pecorino, parmezanu bądź grana padano
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najlepszej jakości
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
Przygotowanie:
1. Migdały przysmażamy na suchej patelni około 1 minutę, nie
dłużej. Chodzi o to, by je ogrzać, a nie przyrumienić. Dzięki
temu ich aromat stanie się intensywniejszy.
2.
Do moździerza (lub blendera) wrzucamy migdały, czosnek i
dokładnie ucieramy.
Jeżeli lubisz czosnek, możesz dodać go
więcej, mnie 1 ząbek w zupełności wystarcza.
3. Dodajemy natkę pietruszki i ciągle ucieramy.
4.
Następnie dodajemy ser i delikatnie mieszamy.
5.
W dalszym ciągu ucierając, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy
pastę.
6. Na koniec doprawiamy pesto odrobiną soli i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Pesto świetnie się przechowuje. Wystarczy przełożyć je do czystego słoiczka, na wierzch wlać trochę oliwy i odstawić do lodówki. Ważne, by oliwa zawsze przykrywała pesto.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz