Do tej pory moja domowa piekarnia opierała się na drożdżach, ale jak pewnie wiecie, od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką zakwasu na chleb. Teraz widzę, jak ubogie było moje kulinarne życie. Od uzyskania idealnego zakwasu szukałam najlepszego i najprostszego (metoda "małych kroczków") przepisu na chleb na zakwasie. Przetestowałam kilka, może nawet kilkanaście przepisów z różnych stron i książek, ale ciągle nie było idealnie. Może wynikać to z tego, że na „młodym” zakwasie trudniej jest upiec chleb, ale zależało mi także na tym, bym nie musiała co godzinę zagniatać ciasta, bo zwyczajnie nie mam na to czasu. Tu powinnam dodać, że pieczenie chlebów na zakwasie jest bardziej czasochłonne od tych na drożdżach. Drożdże sprawiają, że ciasto na chleb rośnie szybciej. Znam takie przepisy na chleb na drożdżach i na pewno znajdziecie je na blogu, że ciasto wyrasta około 2 – 3 godzin. Chleby na zakwasie rosną wolniej, z tym musicie się liczyć, podejmując wyzwanie.
Przepis, który pokażę wam dzisiaj
znalazłam na stronie przepisnachleb.pl. Ciasto wyrasta tylko około
8 – 9 godzin! Tak, tak, tylko, bo widziałam przepisy z
kilkunastogodzinnym czasem wyrastania. Wiem, że to może przerażać,
ale znalazłam niezły patent. Nastawiam ciasto o poranku, tuż po
tym, jak wstanę. Ciasto rośnie około 2 godzin, akurat w czasie,
gdy zbieram się do pracy. Przed wyjściem ciasto szybko zagniatam,
przekładam do koszyka do wyrastania* i wychodzę do pracy. Piekę
chleb po powrocie. Przestudzony chleb owijam w czystą, bawełnianą
ściereczkę, a następnego ranka cieszę się pysznymi kanapkami :)
* A propos koszyka do wyrastania.
Koszyk kupiłam wczoraj, więc mam porównanie pieczenia chleba
rosnącego w koszyku od tego rosnącego w plastikowej misce.
Zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się na ten
zakup. Chleb w koszyku rośnie lepiej, jest bardziej napowietrzony, a
po przełożeniu na blaszkę zachowuje kształt (nie rozjeżdża
się). Przyjemny wzorek na upieczonym bochenku jest tylko dodatkiem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego np. z tego przepisu
- 2 łyżeczki soli
- 200 g ciepłej (nie gorącej!) wody
Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy z solą, zakwasem i
wodą. Wyrabiamy i zagniatamy gęste ciasto ręcznie około 15 minut
(robotem około 7 minut). Podczas wyrabiania ciasta nie powinniśmy
podsypywać go dużą ilością mąki. Im mniej mąki dodamy podczas
wyrabiania, tym później chleb dłużej zachować świeżość i
wilgotność. Ciasto przekładamy do miski, wysmarowanej odrobiną
oleju, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny. W
tym czasie ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
2. Po tym czasie ciasto przekładamy na
blat, odgazowujemy uderzając w nie pięścią i szybko zagniatamy.
3. Ciasto formujemy w kulę i
przekładamy do naczynia, w którym będzie wyrastał chleb (koszyka
lub miski oprószonych lekko mąką). Wszystko przykrywamy ściereczką
lub folią spożywczą i odstawiamy na minimum 5 – 6 godzin. W tym
czasie chleb powinien wyraźnie urosnąć.
Pieczenie chleba.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 240 st. C
(w opcji góra – dół) wraz z blachą, na której będziemy piec
chleb.
2. Wyrośnięty chleb przekładamy na
gorącą blachę (ja wykładam ją jeszcze papierem do pieczenia).
Nacinamy go lekko po bokach (by nie popękał). Chleb pieczemy około
25 – 30 minut, do czasu aż ładnie się zarumieni, a postukany od
spodu wyda głuchy dźwięk.
Upieczony chleb wyciągamy z
piekarnika, układamy na kratce i pozostawiamy do całkowitego
ostygnięcia. Gdy ostygnie warto zawinąć go w lnianą ściereczkę.
Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i nie będzie wysychał.
Wkrótce nowe przepisy na chleby na
zakwasie, bądźcie czujni!
Aniu, proszę podaj średnicę tego koszyka do wyrastania. Planuję zakup i chcę kupić odpowiedni do tej ilości mąki.
OdpowiedzUsuńJa mam wiklinowy, 22 cm i do tej ilości mąki jest okej. Pamiętaj, by nie moczyć tego koszyka wodą, tylko po każdym upieczeniu chleba "wyparzyć" go w temp. 140 st. C prze około 30 minut (to zabija wszystkie bakterie i drożdżaki), a potem wyczyścić go suchą szczotką.
UsuńDziękuję :). Aniu,a możesz napisać gdzie kupiłaś ten koszyk? Byłabym wdzięczna, bo kupowanie w ciemno może się różnie skończyć :).
UsuńProszę napisz do mnie maila na szyszkinnn@gmail.com. Wszystko napiszę w mailu :)
Usuń