Lubię przygotowywać tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Świetnie sprawdzają się, gdy zapraszamy gości. Moi przyjaciele już pewnie przyzwyczaili się, że prawie zawsze goszczę ich jakąś tartą. Dlaczego? Można kombinować i modyfikować ich nadzienia i wykorzystywać składniki, jakie akurat mamy w lodówce. U mnie prawie zawsze znajdziecie kilka rodzajów sera. W tej tarcie brokuła możecie wymienić na szpinak, pora a nawet kurczaka, jeśli chcecie przygotować tartę z mięsną "wkładką". Kombinujcie! Do dzieła!
Składniki:
ciasto kruche:
- 225 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
nadzienie:
- różyczki z jednego, niedużego brokuła
- 50 g gorgonzoli
- 50 g ementalera
- 50 g fety
- 50 g parmezanu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- sól i duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
kruche ciasto:
1. Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło.
2. Wszystko siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dopóki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
3. Do ciasta dodajemy 3
łyżki wody oraz łyżeczkę octu i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest
zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody.
4. Z gotowego ciasta
formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na
co najmniej 1 godzinę (lecz nie na dłużej niż na 48 godzin).
5. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na placek o średnicy odpowiedniej dla naszej formy.
6.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto przykrywamy folią
aluminiową, wysypujemy obciążenie w postaci suchej fasoli lub
specjalnych obciążników i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10
minut, a następnie zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy spód jeszcze
przez 5 minut.
nadzienie:
1. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 - 3 minuty. Odcedzamy.
2. Śmietankę, mleko i jajka mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli (sery są słone, więc uwaga, by nie tarty nie przesolić!).
3. Ementaler i fetę ścieramy na tarce. Gorgonzolę i fetę kruszymy. Wszystkie cztery sery dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, w masę wkładamy różyczki brokuła.
5. Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Ciasto i wierzch tarty powinny się ładnie zarumienić.
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzone do temperatury pokojowej.
Smacznego ☺
szyszkin-ciągle-pichci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz