czwartek, 1 grudnia 2016

quiche 4 sery z brokułami



Lubię przygotowywać tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Świetnie sprawdzają się, gdy zapraszamy gości. Moi przyjaciele już pewnie przyzwyczaili się, że prawie zawsze goszczę ich jakąś tartą. Dlaczego? Można kombinować i modyfikować ich nadzienia i wykorzystywać składniki, jakie akurat mamy w lodówce. U mnie prawie zawsze znajdziecie kilka rodzajów sera. W tej tarcie brokuła możecie wymienić na szpinak, pora a nawet kurczaka, jeśli chcecie przygotować tartę z mięsną "wkładką". Kombinujcie! Do dzieła!


Składniki:

ciasto kruche:
  • 225 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
nadzienie:
  • różyczki z jednego, niedużego brokuła
  • 50 g gorgonzoli
  • 50 g ementalera
  • 50 g fety
  • 50 g parmezanu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól i duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

kruche ciasto:

1. Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło.
2. Wszystko siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dopóki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
3. Do ciasta dodajemy 3 łyżki wody oraz łyżeczkę octu i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody.
4. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lecz nie na dłużej niż na 48 godzin).
5. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na placek o średnicy odpowiedniej dla naszej formy.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy obciążenie w postaci suchej fasoli lub specjalnych obciążników i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, a następnie zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut.
nadzienie:

1. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 - 3 minuty. Odcedzamy.
2. Śmietankę, mleko i jajka mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli (sery są słone, więc uwaga, by nie tarty nie przesolić!).
3. Ementaler i fetę ścieramy na tarce. Gorgonzolę i fetę kruszymy. Wszystkie cztery sery dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, w masę wkładamy różyczki brokuła.
5. Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Ciasto i wierzch tarty powinny się ładnie zarumienić.


Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzone do temperatury pokojowej.

Smacznego ☺

szyszkin-ciągle-pichci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...