Zawsze myślałam, że przygotowanie klasycznego bożonarodzeniowego makowca to niesamowicie skomplikowana sprawa. Już ciasto drożdżowe wzbudza we mnie niemały strach, a jeszcze mielenie maku... Masakra. Postanowiłam jednak podjąć wyzwanie i upiec domowy makowiec. Co mnie do tego skłoniło? Głównie to, że nie cierpię, gdy w sklepowych makowcach jest zbyt dużo sztucznych aromatów i kandyzowanej skórki pomarańczowej, a inny znaleźć wyjątkowo trudno. Ale makowiec lubię, więc poddałam się szaleństwu i kupiłam składniki na domowy makowiec zawijany. Jego przygotowanie zaskoczyło mnie niewielkim poziomem trudności. Jeśli z pieczeniem makowca poradziła sobie taka cukiernicza łamaga jak ja (nawet nie wiecie, ile nieudanych wypieków ląduje u mnie w śmietniku), poradzi sobie z tym każdy.
Potrzebujemy (na 1 makowiec):
- szklanka mąki pszennej + łyżka do podsypania
- 60 ml ciepłego mleka
- 50 g masła, roztopionego
- 2 żółtka
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- łyżeczka spirytusu lub innego wysokoprocentowego alkoholu
masa makowa:
- 200 g maku (ja kupiłam mak zmielony, ułatwiło mi to zadanie, ale możecie kupić mak i go samodzielnie zmielić)
- 30 g cukru
- 50 g miodu
- 20 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
- łyżeczka roztopionego masła
- szczypta cynamonu
- 2 białka (oddzielone od żółtek, wykorzystanych do ciasta drożdżowego), ubite na sztywno
+ opcjonalnie, jeśli lubicie - 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Przygotowanie:
przygotowanie ciasta:
1. Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.
2. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
przygotowanie masy makowej:
1. Mak zalewamy wrzącą wodą, tylko do jego przykrycia i odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy mak w ściereczce lnianej i jeśli używacie maku niezmielonego, mielimy go dwukrotnie.
2. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Na końcu do masy makowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
złożenie i pieczenie makowca:
1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 3 mm.
2. Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm przerwy od brzegu.
3. Ciasto zwijamy, a końce makowców podkładamy pod spód.
4. Makowiec przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawijamy go dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Ciasto powinno wyrosnąć tylko odrobinę, odstawiamy je na jeszcze 15 minut, by odpoczęło przed pieczeniem.
5. Makowiec pieczemy w temp. 190 st. C przez około 30 - 40 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci.
6. Upieczony makowiec wyciągamy z papieru i pozostawiamy do ostygnięcia.
7. Przestudzony smarujemy lukrem (szklankę lukru mieszamy z 3 łyżkami gorącego mleka).
Uwaga! Taki makowiec można spokojnie zamrozić. Wyjąć go z zamrażarki kilka godzin wcześniej i tuż przed podaniem polać go lukrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz