Coraz bliżej Święta! Dlatego już dziś na blogu kolejny przepis na pasztet. Inne, równie smaczne, znajdziecie już na szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com, np. tutaj lub w wersji wegańskiej tu. Ten dzisiejszy jest nieco inny, mięsny, ale lżejszy i przede wszystki bardziej warzywny. Możecie podać go z gęstym sosem chrzanowym, ćwikłą albo moim ulubionym sosem cumberland.
Składniki:
- około 1 kg mięsa cielęcego (możecie wykorzystać karkówkę, górkę lub inne kawałki mięsa)
- około 1 kg udźca indyczego (uwaga, filet z indyka będzie zbyt suchy!)
- 3 - 4 wątróbki drobiowe (ja wykorzystałam wątróbkę indyczą)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- około 2 łyżek oleju rzepakowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 listki laurowe
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- kieliszek jakiegoś mocnego alkoholu (brandy, koniaku lub np. wódki)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku
rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, pokrojone na mniejsze kawałki (nie
zbyt małe, by za szybko nie wyschły), dodajemy cebulę, pokrojoną w
ćwiartki, marchewkę i seler, pokrojone namałe kawałki oraz liście laurowe.
2. Dusimy wszystko pod przykryciem, aż mięso i warzywa
zmiękną. Od czasu do czasu obracamy, by smażyło się równomiernie. W
pewnym momencie prawdopodobnie będziecie musieli wszystko podlać odrobiną
wody. Na koniec dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze jakiś czas, aż nie będzie surowa (zbyt długo duszona wątróbka powoduje, że pasztetbywa gorzki).
3. Gdy mięso i warzywa zmiękną wrzucamy do garnka czerstwą bułkę i czekamy aż nasiąknie.
4. Przestudzone mięso,
razem z bułką i warzywami blendujemy lub przeciskamy przez maszynkę do
mięsa. Doprawiamy obficie solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej oraz wybranym alkoholem. Na
koniec do mięsa dodajemy jajko.
5. Masę przekładamy do
keksówek wyłożonych folią aluminiową lub papierem do pieczenia i
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C bez termoobiegu.
6. Pieczemy około 20 - 30 minut.
Pasztet podajemy schłodzony do temperatury pokojowej.
Smacznego ☺
szyszkin-ciągle-pichci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz