Witajcie w nowym roku. Znów trochę mnie tu nie było, ale święta, sylwester... Sami rozumiecie. Postanowiłam odpocząć. Na początku stycznia wyjechałam też na wakacje, z których foto relację zobaczycie wkrótce. Teraz wróciłam. Do domu. Do pracy. Do bloga. No i do zimowego krajobrazu. I to boli. Boli w sensie dosłownym, bo gdzieś zgubiłam rękawiczki :(((
Dzisiaj na obiad szybkie i naprawdę pikantne burrito. Rozgrzeje i doda energii.
Lubię dania kuchni tex - mex. Ostatnio, podczas krótkich wakacji w Atenach, jadłam rewelacyjne burrito w barze Taqueria Maya. We wnętrzu tego burrito oprócz chilli con carne była też salsa z pomidorów i kolendry, ryż, a nawet puree z batatów. Pycha! Kiedyś spróbuję powtórzyć je w domu. Teraz jednak na blogu przedstawiam wam przepis na "moje" burrito, w wersji mega hot. Jest pyszne i daje niesamowitego kopa.
Dzisiaj na obiad szybkie i naprawdę pikantne burrito. Rozgrzeje i doda energii.
Lubię dania kuchni tex - mex. Ostatnio, podczas krótkich wakacji w Atenach, jadłam rewelacyjne burrito w barze Taqueria Maya. We wnętrzu tego burrito oprócz chilli con carne była też salsa z pomidorów i kolendry, ryż, a nawet puree z batatów. Pycha! Kiedyś spróbuję powtórzyć je w domu. Teraz jednak na blogu przedstawiam wam przepis na "moje" burrito, w wersji mega hot. Jest pyszne i daje niesamowitego kopa.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 5 - 6 placków tortilli, kukurydzianych lub pszennych
farsz:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1/2 szklanki wody
- 2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli, odsączone z zalewy
- 1 puszka kukurydzy, odsączona z zalewy
- 1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1/2 pęczka świeżej mięty, drobno posiekanej
- świeża ostra papryczka (polecam piri piri lub habanero, dają ostrego kopa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 mielonych nasion kolendry
- 1/2 mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlewamy 2
łyżki oliwy i delikatnie rozgrzewamy. Dodajemy mięso i podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso odkładamy na talerz.
2. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i czosnek oraz przyprawy: nasiona kolendry, kminu rzymskiego, słodką paprykę. Podsmażamy wszystko około 3 minut, by cebula zmiękła, ale się nie zarumieniła. Podsmażanie przypraw sprawia, że stają się jeszcze bardziej aromatyczne, więc nie warto omijać tego etapu i dodawać ich na końcu.
2. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i czosnek oraz przyprawy: nasiona kolendry, kminu rzymskiego, słodką paprykę. Podsmażamy wszystko około 3 minut, by cebula zmiękła, ale się nie zarumieniła. Podsmażanie przypraw sprawia, że stają się jeszcze bardziej aromatyczne, więc nie warto omijać tego etapu i dodawać ich na końcu.
3. Do cebuli dodajemy mięso, wlewamy pomidory i wodę i dusimy wszystko na
małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos stanie się bardzo gęsty.
Może to potrwać nawet 30 minut, ale naprawdę warto.
4. Na koniec dodajemy
odsączoną fasolę i kukurydzę oraz posiekaną ostrą papryczkę (tyle, ile chcecie). Doprawiamy sos solą i pieprzem. Dodajemy garść posiekanej kolendry i mięty.
5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po około 20 sekund z każdej strony, aż placki staną się miękkie i elastyczne.
6. Ciepłe tortille zawijamy z farszem i od razu podajemy lub ewentualnie podgrzewamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
7. Gotowe buritto
podajemy z sosem śmietanowym (śmietanę mieszamy z sokiem z limonki i mielonym kminem rzymskim), pikantną salsą pomidorową lub klasycznym guacamole.
Smacznego ☺
szyszkin-ciągle-pichci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz