czwartek, 9 stycznia 2014

guacamole



GUACAMOLE to tradycyjny meksykański sos, stanowiący w tamtejszej kuchni dodatek do mięs i ryb. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Podstawowymi składnikami tej potrawy są: posiekane awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki. Dodatkowo można dodać: posiekanego pomidora, papryczkę chilli, kolendrę. Co kto lubi.


Potrzebujemy:
  • 2 dojrzałe, miękkie awokado 
  • 1 pomidor, bez pestek, pokrojony w drobną kostkę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę 
  • sok z limonki 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Awokado kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną jak najdrobniej szalotkę. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem i GOTOWE!


Que aproveche!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...