GUACAMOLE
to tradycyjny meksykański sos, stanowiący w tamtejszej kuchni
dodatek do mięs i ryb. Istnieje bardzo wiele przepisów na
przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności
składników jak i od osobistych upodobań. Podstawowymi składnikami
tej potrawy są: posiekane awokado, szczypta soli i odrobina soku z
limonki. Dodatkowo można dodać: posiekanego pomidora, papryczkę
chilli, kolendrę. Co kto lubi.
Potrzebujemy:
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
- 1 pomidor, bez pestek, pokrojony w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
- sok z limonki
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Awokado kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojonego pomidora,
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną jak
najdrobniej szalotkę. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy do
smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem i GOTOWE!
Que aproveche!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz