Panettone
to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku we
Włoszech. Tradycyjny przepis pochodzi z okolic Mediolanu, ale w
obecnych czasach drożdżowa babka gości na świątecznych stołach
we wszystkich północnych regionach tego kraju. Trzeba przyznać, że
leniwi Włosi zazwyczaj nie pieką jej sami, a po prostu kupują. Pod
koniec grudnia w cukierniach masowo pojawia się gotowe ciasto,
przygotowane według tradycyjnej receptury.
Ta cudownie pachnąca,
włoska drożdżowa baba z niewielką ilością bakalii i skórką
pomarańczy podbiła moje serce stosunkowo niedawno. Jeszcze jakiś
czas temu miałam spory problem, by kupić ją w Polsce. Od jakiegoś
czasu możemy znaleźć panettone w większości polskich
hipermarketów. Jednak ponad półroczny termin przydatności do
spożycia szybko skłonił mnie do upieczenia panettone w domu.
Postanowiłam upiec mini panettone, bez rodzynek, za to z suszonymi
żurawinami i migdałami.
Jeśli
ktoś lubi ciasto drożdżowe, ten przepis na pewno jest dla niego!
Czego
potrzebujemy?
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 40g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g płatków migdałów (lub zamiast migdałów 100 g rodzynek)
Przygotowanie:
1. W
misce mieszamy drewnianą łyżką połowę drożdży (20 g) z 2
łyżkami mąki i 50ml ciepłego mleka. Przygotowany zaczyn
odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.
Resztę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pozostałe
drożdże. Dodajemy do tego mąkę, rozpuszczone masło, cukier, jaja
i sól. Mieszamy to dokładnie (drewnianą łyżką) i dodajemy do
przygotowanego wcześniej zaczynu.
3.
Powstanie nam ciasto o kleistej, dość rzadkiej konsystencji.
Dodajemy żurawinę i migdały, wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
4.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
5.
Masę przekładamy łyżką do formy na muffiny – każdą papilotkę
wypełniamy do dwóch trzecich wysokości.
6.
Pieczemy panettone w 180 st. C przez 20-25 minut, aż będą
złotobrązowe. 7. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę i
studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz