Łosoś teriyaki to prosty i pyszny pomysł na przygotowanie ryby w trochę innym niż dotychczas stylu. Słodko - słono - pikantny (dzięki imbirowi) smak i błyszcząca glazura to główne punkty charakteryzujące potrawy, marynowane w japońskim sosie teriyaki. Jeśli nie posiadacie aktualnie łososia, możecie użyć innej ryby, a nawet mięsa. W Hongkongu podawane są hamburgery z wołowiny w sosie teriyaki nazywane "Shogun burger"!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 4 kawałki świeżego łososia, umyte i osuszone
- około 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojony w plasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 3 łyżki syropu klonowego (w wypadku stosowania diety South Beach) lub miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Przy przygotowaniu łososia teriyaki najważniejsza jest marynata, więc od niej zaczynamy. Do półmiska wlewamy sos sojowy, wino ryżowe, syrop klonowy i oliwę. Dodajemy pokrojone w plasterki imbir i czosnek. Wszystko mieszamy. Kawałki łososia wkładamy do marynaty i zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Mniej więcej w połowie czasu marynowania, obracamy łososia na drugą stronę.
2. Zamarynowanego łososia smażymy na suchej patelni z dwóch stron po kilka minut. Zaczynamy smażenie skórą do patelni, by ryba nie zaczęła się zawijać. W trakcie smażenia podlewamy łososia marynatą. Miód się pięknie skarmelizuje, więc łosoś będzie miał bardzo ciemny kolor.
3. Rybę podajemy z kawałkiem limonki lub cytryny i jeśli macie ochotę np. z sałatką z makaronu azjatyckiego (pomijamy indyka!), na którą przepis znajdziecie tutaj: chrupiąca sałatka z makaronem soba
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz