Odrobina ekstrawagancji z okazji Nowego Roku - pappardelle z rakami w
szafranowym, śmietanowym sosie. Prawdziwa poezja smaku. Tak
wspaniałe składniki jak raki nie potrzebują wielu wymyślnych
kompanów i długiego czasu przygotowania. Im krócej tym lepiej, a
im mniej składników towarzyszących, tym jeszcze lepiej. Polecam!
Składniki:
- 200 g mięsa z ogonów raków
- 2 szalotki, pokrojone w bardzo drobną kostkę
- 70 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 3 - 4 pręciki szafranu
- łyżka masła
- sól i świeżo mielony pieprz
- ulubiony makaron (ja tym razem użyłam świeżego makaronu pappardelle)
- garść świeżo mielonego parmezanu
Przygotowanie:
1.
Nitki szafranu zalewamy 1 łyżką wrzącej wody.
2.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
3.
Posiekane drobno szalotki podsmażamy na maśle, aż staną się
miękkie, ale nie przyrumienione. Dodajemy mięso raków i podsmażamy
minutę.
4.
Dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje co najmniej o połowę, a
alkohol całkowicie wyparuje.
5.
Następnie dodajemy śmietankę i miksturę szafranową i dusimy
wszystko około 5 minut na jak najmniejszym ogniu.
6.
Na koniec doprawiamy sos solą i świeżo mielonym pieprzem i
podajemy z makaronem i odrobiną parmezanu. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz