poniedziałek, 6 stycznia 2014

makaron z rakami i szafranem



Odrobina ekstrawagancji z okazji Nowego Roku - pappardelle z rakami w szafranowym,  śmietanowym sosie. Prawdziwa poezja smaku. Tak wspaniałe składniki jak raki nie potrzebują wielu wymyślnych kompanów i długiego czasu przygotowania. Im krócej tym lepiej, a im mniej składników towarzyszących, tym jeszcze lepiej. Polecam!


Składniki:
  • 200 g mięsa z ogonów raków 
  • 2 szalotki, pokrojone w bardzo drobną kostkę 
  • 70 ml białego wytrawnego wina 
  • 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 
  • 3 - 4 pręciki szafranu 
  • łyżka masła 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • ulubiony makaron (ja tym razem użyłam świeżego makaronu pappardelle)
  • garść świeżo mielonego parmezanu

Przygotowanie:
1. Nitki szafranu zalewamy 1 łyżką wrzącej wody.
2. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
3. Posiekane drobno szalotki podsmażamy na maśle, aż staną się miękkie, ale nie przyrumienione. Dodajemy mięso raków i podsmażamy minutę.
4. Dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje co najmniej o połowę, a alkohol całkowicie wyparuje.
5. Następnie dodajemy śmietankę i miksturę szafranową i dusimy wszystko około 5 minut na jak najmniejszym ogniu.
6. Na koniec doprawiamy sos solą i świeżo mielonym pieprzem i podajemy z makaronem i odrobiną parmezanu. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...