Domowe burrito to - moim zdaniem - jedno z najsmaczniejszych szybkich dań kuchni meksykańskiej. Przygotowując je w domu, nie stracimy zbyt wiele czasu, a będziemy mieć pewność, że będzie pyszne i niezbyt tłuste. W najlepszym burrito najważniejszy jest farsz i niesamowita moc przypraw i ziół. Tortille możecie przygotować sami, ale ponieważ nie miałam na to czasu, kupiłam gotowe, razowe.
Składniki:
- 5 - 6 razowych placków tortilli
na farsz:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1/2 szklanki wody
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, odsączona z zalewy
- 1 czerwona cebuli, pokrojona w bardzo drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 mielonych nasion kolendry
- 1/2 mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i delikatnie rozgrzewamy. Dodajemy mięso i podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso odkładamy na talerz.
2. Na tą samą patelnię wylewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek oraz przyprawy: nasiona kolendry, kminu rzymskiego, słodką paprykę oraz płatki chilli. Podsmażamy wszystko około 3 minut, by cebula zmiękła, ale się nie zarumieniła. Podsmażanie przypraw sprawia, że stają się jeszcze bardziej aromatyczne, więc nie warto omijać tego etapu i dodawać ich na końcu.
3. Do cebuli dodajemy podsmażone wcześniej mięso, wlewamy pomidory i wodę i dusimy wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos stanie się bardzo gęsty. Może to potrwać nawet 20 minut, ale naprawdę warto.
4. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i doprawiamy sos solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze szczyptą chilli. Dodajemy garść posiekanej kolendry.
5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po około 20 sekund z każdej strony, aż placki staną się miękkie i elastyczne.
6. Ciepłe tortille zawijamy z farszem i od razu podajemy lub ewentualnie podgrzewamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
7. Gotowe buritto podajemy z sosem śmietanowym, pikantną salsą pomidorową lub klasycznym sosem guacamole, na które przepisy znajdziecie poniżej.
Smacznego!
Przepis na sos śmietanowy znajdziecie tutaj: sos śmietanowo - limonkowy do dań meksykańskich
Przepis na sos śmietanowy znajdziecie tutaj: sos śmietanowo - limonkowy do dań meksykańskich
Przepis na pikantną salsę pomidorową znajdziecie tutaj: pikantna salsa pomidorowa
Przepis na guacamole znajdziecie tutaj: guacamole
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz