środa, 14 maja 2014

pancakes z mąki z amarantusa



Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z amarantusem. Coraz bardziej popularna i powszechna roślina z Ameryki jest znana od lat, a u nas pojawiła się stosunkowo niedawno. Amarantus ma więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby.

Badania dowodzą, że nasiona amarantusa pod względem zawartości najważniejszych substancji odżywczych przewyższają większość tradycyjnych zbóż. Między innymi dlatego eksperci żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) określają szarłat jako roślinę XXI wieku. 

Nie zawiera glutenu i może być z powodzeniem składnikiem diety osób z celiakią lub innymi chorobami, w których należy ograniczyć lub wyeliminować gluten. 

Zaczęłam od podstaw. Mąka z amarantusa. Coraz bardziej popularna, spotykana w sklepach głównie na dziale ze zdrową żywnością.

Skoro wszyscy mówią, że amarantus jest bardzo zdrowy, postanowiłam sprawdzić, czy także smaczny.

Okazało się, że pancakes z mąki amarantusowej są smaczne i zaskakują lekko orzechowym aromatem.

Polecam!


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
+ dodatki (do wyboru): w moim przypadku serek homogenizowany 0% tłuszczu i borówki amerykańskie, ale super będą także inne owoce, syrop klonowy, miód, syrop z agawy, a nawet cukier puder.


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gęstą, gładką masę. Smażymy pankaces na rozgrzanej, suchej patelni (dzięki niewielkiej ilości tłuszczu w cieście, nie potrzebujemy natłuszczać patelni) z dwóch stron na złoty kolor.

Podajemy na gorąco (smaczniej) lub w temperaturze pokojowej!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...