Szparagi są lekkostrawne i
niskokaloryczne, a przede wszystkim niebiańsko pyszne.
Mówi się, że białe szparagi są
bardziej szlachetne od zielonych i ponieważ mają bardziej wyrazisty
smak, nie każdy wielbiciel zielonych, zakocha się w tych białych.
Podobno do smaku białych szparagów trzeba dorosnąć. I chyba
faktycznie coś w tym jest, bo ja – pomimo, że od wielu lat
próbowałam się do nich przekonać – doceniłam ich niesamowity
smak dopiero tej wiosny. Więc jeśli dzisiaj białych szparagów nie
lubicie, nie poddawajcie się i próbujcie. W pewnym momencie to się
zmieni i będziecie się nimi rozkoszować!
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie białych szparagów, ale zaczynam od tego najprostszego i - moim zdaniem - najsmaczniejszego!
Potrzebujemy:
- pęczka świeżych białych szparagów
- odrobiny masła
- odrobiny świeżego koperku
- szczypty soli
- szczypty cukru
Przygotowanie:
Białe szparagi w przeciwieństwie do
zielonych musimy obrać. Możecie użyć do tego specjalnej
obieraczki, małego nożyka lub - tak jak ja – klasycznej
obieraczki do warzyw. Podobnie jak przy zielonych musimy usunąć że
szparagów zdrewniałe końcówki, które są naprawdę twarde.
Wszystkie szparagi najlepiej gotować
„na stojąco”.
Można użyć do tego specjalnego
wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie
– wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z
wrzącą, lekko osoloną i posłodzoną (tak, wodę na białe
szparagi lekko słodzę) wodą, tak by łebki szparagów znajdowały
się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w
garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować
około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze.
Będą pyszne i delikatne.
Pamiętajcie, by szparagów nie
przegotować! Najlepsze są al dente!
Ugotowane szparagi, jeszcze gorące,
podajemy z odrobiną świeżego masła i górą młodego koperku.
To prawdziwa pycha, musicie spróbować!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz