poniedziałek, 5 maja 2014

białe szparagi



Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a przede wszystkim niebiańsko pyszne.

Mówi się, że białe szparagi są bardziej szlachetne od zielonych i ponieważ mają bardziej wyrazisty smak, nie każdy wielbiciel zielonych, zakocha się w tych białych. Podobno do smaku białych szparagów trzeba dorosnąć. I chyba faktycznie coś w tym jest, bo ja – pomimo, że od wielu lat próbowałam się do nich przekonać – doceniłam ich niesamowity smak dopiero tej wiosny. Więc jeśli dzisiaj białych szparagów nie lubicie, nie poddawajcie się i próbujcie. W pewnym momencie to się zmieni i będziecie się nimi rozkoszować!

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie białych szparagów, ale zaczynam od tego najprostszego i - moim zdaniem - najsmaczniejszego!


Potrzebujemy:
  • pęczka świeżych białych szparagów 
  • odrobiny masła 
  • odrobiny świeżego koperku 
  • szczypty soli 
  • szczypty cukru

Przygotowanie:

Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych musimy obrać. Możecie użyć do tego specjalnej obieraczki, małego nożyka lub - tak jak ja – klasycznej obieraczki do warzyw. Podobnie jak przy zielonych musimy usunąć że szparagów zdrewniałe końcówki, które są naprawdę twarde.

Wszystkie szparagi najlepiej gotować „na stojąco”.

Można użyć do tego specjalnego wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie – wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z wrzącą, lekko osoloną i posłodzoną (tak, wodę na białe szparagi lekko słodzę) wodą, tak by łebki szparagów znajdowały się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze. Będą pyszne i delikatne. 

Pamiętajcie, by szparagów nie przegotować! Najlepsze są al dente!

Ugotowane szparagi, jeszcze gorące, podajemy z odrobiną świeżego masła i górą młodego koperku.

To prawdziwa pycha, musicie spróbować!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...