wtorek, 13 maja 2014

zielone szparagi w szynce pameńskiej



Zielone szparagi to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych kombinacji. Ponieważ są delikatniejsze w smaku i nie mają tej charakterystycznej dla białych szparagów goryczki, mają więcej wielbicieli. Tym razem postawiłam na pewnie najprostsze danie / przekąskę / dodatek do obiadu ze szparagami w roli głównej, jakie znam. I wam też je polecam, bo jest pyszne.

PS. Szynkę parmeńską możecie zastąpić szynką szwarcwaldzką, hiszpańską szynką serano albo nawet pysznym polskim wędzonym boczkiem!

Do dzieła!


Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry szynki parmeńskiej (tyle plastrów, ile szparagów w pęczku)
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1. Szparagi najlepiej gotować „na stojąco”. Można użyć do tego specjalnego wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie – wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by łebki szparagów znajdowały się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze. Będą pyszne i delikatne. Pamiętajcie, by szparagów nie przegotować! Najlepsze są al dente!
2. W czasie, gdy gotujemy szparagi, rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
3. Ugotowane szparagi owijamy plastrami szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy dosyć obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
4. Szparagi pieczemy około 5 - 10 minut, aż szynka się lekko zarumieni.

Podajemy na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...