Zielone szparagi to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych kombinacji. Ponieważ są delikatniejsze w smaku i nie mają tej charakterystycznej dla białych szparagów goryczki, mają więcej wielbicieli. Tym razem postawiłam na pewnie najprostsze danie / przekąskę / dodatek do obiadu ze szparagami w roli głównej, jakie znam. I wam też je polecam, bo jest pyszne.
PS. Szynkę parmeńską możecie zastąpić szynką szwarcwaldzką, hiszpańską szynką serano albo nawet pysznym polskim wędzonym boczkiem!
Do dzieła!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- plastry szynki parmeńskiej (tyle plastrów, ile szparagów w pęczku)
- kilka kropel oliwy z oliwek
- duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
2. W czasie, gdy gotujemy szparagi, rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
3. Ugotowane szparagi owijamy plastrami szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy dosyć obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
4. Szparagi pieczemy około 5 - 10 minut, aż szynka się lekko zarumieni.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz