środa, 7 maja 2014

kompot z rabarbaru #1



Uwielbiam rabarbar! I chociaż nie przepadam za kompotami, to nie wyobrażam sobie wiosny bez kompotu z rabarbaru! Dzisiaj, kiedy na dworze po dłuższej przerwie znowu zrobiło się ciepło, przedstawiam pierwszą odsłonę tego pysznego (i bardzo taniego) napoju!

Składniki:
  • 6 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • cukier (do smaku, ale uwaga - rabarbar jest kwaśny, więc pewnie będziecie potrzebować większej ilości; jeśli jesteście na diecie użyjcie np. fruktozy lub stewii)
  • około 1 litra zimnej wody (proponuję wodę mineralną)
  • skórka z 1/2 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Rabarbar zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny.
2. Po pół godziny zalewamy rabarbar wodą, dodajemy skórkę z cytryny i sok i gotujemy całość 15 - 20 minut. Na koniec, gdy kompot jest jeszcze bardzo gorący dosładzamy go cukrem do smaku. Ilość zależy od was. Ja lubię, gdy ten kompot jest lekko kwaskowaty, ale jeśli wolicie napoje słodsze - nie ma problemu!

Po ugotowaniu, odstawiamy kompot do ostygnięcia, a podajemy z kilkoma kostkami lodu!

Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak oczekiwać lata!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...