piątek, 9 maja 2014

klasycznie upieczona cielęcina



Cielęcina to jedno z najchudszych mięs. Świetne dla osób dbających o sylwetkę również ze względu na dużą zawartość białka. Mięso ma barwę od jasnoróżowej do czerwonej. Odpowiednio przyrządzona cielęcina jest przepyszna. Jest wyjątkowo delikatna, dlatego warto uważać, by nie przesadzić z ilością przypraw i ziół. Ja najbardziej lubię to mięso upieczone, doprawione jedynie solą i pieprzem, ale smacznym dodatkiem do cielęciny jest także czosnek (należy jednak używać go w niewielkiej ilości).


Czego potrzebujemy?
  • cielęcina (w moim przypadku górka cielęca z kością ok. 500 g
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C bez termoobiegu. 
2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. 
3. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle po około 2 minuty z każdej strony do czasu, aż mięso ładnie się zarumieni. 
4. Podsmażoną cielęcinę przekładamy do naczynia żaroodpornego (jeśli podsmażaliście mięso na patelni bez elementów, które w piekarniku mogłyby się spalić lub roztopić, możecie na niej wstawić mięso do pieczenia), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 35 - 45 minut. 
5. Wszystko zależy od tego, jak wysmażone lubicie mięso. Po upieczeniu warto zostawić mięso na około 5 minut, by odpoczęło i dopiero wtedy je kroić. Będzie bardziej soczyste.

Cielęcinę podajemy z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku były to grillowane i gotowane warzywa oraz ziemniaki pieczone z rozmarynem i odrobiną parmezanu, na które przepis znajdziecie tutaj: ziemniaki pieczone z rozmarynem

Super dodatkiem do tak upieczonej cielęciny będą także ziemniaki we francuskim stylu, przepis znajdziecie tutaj: ziemniaki Dauphinoise

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...