poniedziałek, 21 października 2013

ziemniaki pieczone z rozmarynem i odrobiną parmezanu



Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do mięs i ryb. Rewelacyjne są np. ziemniaki pieczone w mundurkach z odrobiną masła i koperku czy choćby bataty upieczone a'la frytki z odrobiną tymianku. Tym razem przygotowałam ziemniaki upieczone z rozmarynem i odrobiną parmezanu.

Czego potrzebujemy?
  • ziemniaki ugotowane 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki kroimy na duże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je oliwą, posypujemy rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy, by wszystkie dodatki rozprowadzić równomiernie na ziemniakach. Na koniec posypujemy je startym parmezanem i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Chodzi o to, by się lekko przypiekły, a ser rozpuścił.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...