Pieczone
ziemniaki to świetny dodatek do mięs i ryb. Rewelacyjne są np.
ziemniaki pieczone w mundurkach z odrobiną masła i koperku czy
choćby bataty upieczone a'la frytki z odrobiną tymianku. Tym razem
przygotowałam ziemniaki upieczone z rozmarynem i odrobiną
parmezanu.
Czego
potrzebujemy?
- ziemniaki ugotowane
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane
ziemniaki kroimy na duże kawałki i układamy w naczyniu
żaroodpornym. Polewamy je oliwą, posypujemy rozmarynem, doprawiamy
solą i pieprzem i delikatnie mieszamy, by wszystkie dodatki
rozprowadzić równomiernie na ziemniakach. Na koniec posypujemy je
startym parmezanem i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym
do 220 st. C. Chodzi o to, by się lekko przypiekły, a ser
rozpuścił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz