wtorek, 8 października 2013

sałata z grillowaną brzoskwinią, szynką parmeńską i serem kozim



Przyznaję, że nie jestem wielką fanką miksu owoców z mięsem czy z warzywami. W tym przypadku robię wyjątek. Słodka, rozpływająca się w ustach, grillowana brzoskwinia świetnie współgra zarówno z szynką parmeńską, jak i z serem kozim. Do tego lekko pikantna rucola. Nie możecie tego przegapić, to danie smakuje naprawdę rewelacyjnie!


Potrzebujemy:
  • brzoskwinie (po 1/2 na osobę)
  • szynka parmeńska, ewentualnie prosciutto (po 2 - 3 plastry na osobę)
  • ser kozi (np. feta kozia)
  • liście sałaty (w moim przypadku rukola i radichio)
na dressing:
  • 1/2 łyżki musztardy dijon (lub innej, chodzi o to, by musztarda była ostra)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek najlepszej jakości
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone liście sałaty układamy na talerzach. Na nich układamy porwane w kawałki plastry szynki i pokruszony ser kozi. 
2.  Patelnię grillową rozgrzewamy prawie do czerwoności. Umytą brzoskwinię bez pestki kroimy w plastry. Przyprawiamy delikatnie solą i układamy na bardzo gorącej patelni. Smażymy po około minutę - dwie z każdej strony. Zgrillowaną brzoskwinię obieramy ze skórki (po usmażeniu staje się to niezwykle łatwe) i układamy na liściach sałaty.
3. W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki na dressing. Gotowym polewamy sałatę i podajemy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...