Podawany
w szkołach i przedszkolach w formie ciemnozielonej papki bez smaku,
znienawidzony przez dzieci, SZPINAK jest jednym z najzdrowszych
warzyw. Odpowiednio przyrządzony i podany jest smaczną i pożywną
bombą witaminową. Zawiera ogromne ilości żelaza, magnezu czy
potasu. Oczywiście, najzdrowszy jest szpinak świeży, kupowany w
warzywniaku, jednak jego przyrządzenie zajmuje sporo czasu. Trzeba
go dokładnie opłukać z piasku i zblanszować. Gdy muszę zrobić
szybki obiad, kupuję szpinak mrożony, jednak zawsze w formie liści.
Krem
ze szpinaku to zupa dla prawdziwych smakoszy tych zielonych liści,
którym znudził się już ten klasycznie podany z czosnkiem,
masłem, odrobiną śmietany i szczyptą gałki muszkatołowej.
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa – z małym kleksem śmietany i
ze zgrilowaną grzanką czosnkową – jest na tyle sycąca, że
spokojnie może stanowić samodzielny obiad.
Na
duży garnek zupy:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w kosteczkę
- 2 średnie cukinie (max 20 cm długości – te są najsmaczniejsze, bo pozostają jędrne i nie mają pestek)
- 1 łyżka masła
- 500 ml wywaru z warzyw (opcjonalnie może być ten z kostki)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- świeżo starty parmezan
- gęsta śmietana
Przygotowanie:
1.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, uważając przy tym, by się
nie zarumienił i nie zgorzkniał.
2.
Do podsmażonego czosnku wrzucamy pokrojone w paski cukinie i dusimy
kilka minut aż całkowicie zmiękną. Dodajemy szpinak. Czekamy aż
się rozmrozi i dolewamy wywar z warzyw. Przyprawiamy delikatnie solą
i pieprzem, przyprawiamy i gotujemy około 15 minut.
2.
Całość blendujemy na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy
dolać jeszcze trochę wywaru (chociaż ja preferuję zupy gęste,
które stają się osobnym posiłkiem, nie muszę przygotowywać
drugiego dania i zaoszczędzam czas).
3.
Grzanki grillujemy na suchej patelni, nacieramy czosnkiem i podajemy
jako dodatek do zupy.
4.
Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną odrobiną świeżo
startego parmezanu z gorącą czosnkową grzanką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz