sobota, 26 października 2013

drożdżowe bułeczki z czekoladą



Przygotowywanie ciasta drożdżowego zawsze napawało mnie potężnym strachem. Nakazy i zakazy dotyczące przyrządzania, wyrastania czy pieczenia na długi czas skutecznie mnie zniechęciły. Jednak moja miłość do ciasta drożdżowego, związana ze wspaniałym wspomnieniem babcinego placka z kruszonką, niedawno przezwyciężyła strach. Zaczęłam od prostych bułeczek z czekoladą, które wraz z kubkiem gorącej kawy lub mleka, tworzą niesamowity śniadaniowy duet. Spróbujcie koniecznie!


Składniki na 12 bułeczek:
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • opakowanie suszonych drożdży 
  • szczypta soli 
  • 4 jajka 
  • 125 g miękkiego masła 
  • 50 ml ciepłego mleka 
  • 12 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:
1. Do dużej miski (nie metalowej!) przesiewamy mąkę, sól i dodajemy cukier i drożdże. Dolewamy 4 jajka roztrzepane z ciepłym mlekiem. Mieszamy wszystko drewniana łyżką i wykładamy na blat lub stolnicę. Zagniatamy dosyć miękkie ciasto przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodajemy do ciasta kawałki masła, ugniatając, aż się całkowicie wchłonie.
2. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
3. Formę do muffinek wysmarowujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich kulki, w środek każdej wkładamy kostkę czekolady i dokładnie zaklejamy. Kulki wkładamy do foremek zaklejeniem do dołu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. 
 
5. Kulki przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30 minut w dość ciepłe miejsce np. w pobliżu rozgrzewającego się piekarnika. Wyrośnięte bułeczki smarujemy bardzo delikatnie odrobiną roztrzepanego jajka i pieczemy 12 - 15 minut. Podajemy lekko przestudzone.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...