środa, 9 października 2013

babeczki z malinami i kruszonką kokosową




Maliny to chyba moje ulubione owoce. Może dlatego, że tak krótko można się nimi cieszyć w sezonie, wykorzystuję je w kuchni tak często jak tylko mogę. Tym razem przygotowałam babeczki z malinami w niecodziennej odsłonie - z kruszonką kokosową. Są tak pyszne, że naprawdę MUSICIE spróbować przygotować je samodzielnie!




Potrzebujemy:



babeczki:

  • 2 jajka 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej 
  • 75 g masła 
  • 50 ml śmietanki kremówki 
  • 275 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • skórka i sok z 1 limonki 
  • 300 g świeżych malin

kruszonka:

  • 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 
  • 25 g cukru brązowego 
  • 60 g mąki 
  • 30 g płatków owsianych 
  • 30 g wiórków kokosowych



Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C.

2. W dużej misce mieszamy mikserem jajka, cukier i ekstrakt waniliowy na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy masło i śmietankę i dalej miksujemy jeszcze chwilę.

3. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dodajemy do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. 

4. Do ciasta dodajemy sok i skórkę z limonki i szybko mieszamy. Na koniec do miski dodajemy maliny i wszystko mieszamy już bardzo delikatnie łyżką.

5. Ciasto przekładamy do foremek, wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości.

6. Wszystkie składniki na kruszonkę ucieramy (najlepiej palcami) aż będzie przypominać okruchy chleba. Kruszonkę wykładamy na ciasto w papilotkach.

7. Babeczki pieczemy około 25 - 30 minut aż kruszonka się ładnie zarumieni.

8. Gotowe babeczki zostawiamy do ostygnięcia i gotowe!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...