Maliny
to chyba moje ulubione owoce. Może dlatego, że tak krótko można
się nimi cieszyć w sezonie, wykorzystuję je w kuchni tak często
jak tylko mogę. Tym razem przygotowałam babeczki z malinami w
niecodziennej odsłonie - z kruszonką kokosową. Są tak pyszne, że
naprawdę MUSICIE spróbować przygotować je samodzielnie!
Potrzebujemy:
babeczki:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej
- 75 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki
- 275 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka i sok z 1 limonki
- 300 g świeżych malin
kruszonka:
- 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 25 g cukru brązowego
- 60 g mąki
- 30 g płatków owsianych
- 30 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C.
2.
W dużej misce mieszamy mikserem jajka, cukier i ekstrakt waniliowy
na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy masło i śmietankę i
dalej miksujemy jeszcze chwilę.
3.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól dodajemy do masy jajecznej i
wszystko dokładnie mieszamy.
4.
Do ciasta dodajemy sok i skórkę z limonki i szybko mieszamy. Na
koniec do miski dodajemy maliny i wszystko mieszamy już bardzo
delikatnie łyżką.
5.
Ciasto przekładamy do foremek, wyłożonych papilotkami do 2/3
wysokości.
6.
Wszystkie składniki na kruszonkę ucieramy (najlepiej palcami) aż
będzie przypominać okruchy chleba. Kruszonkę wykładamy na ciasto
w papilotkach.
7.
Babeczki pieczemy około 25 - 30 minut aż kruszonka się ładnie
zarumieni.
8.
Gotowe babeczki zostawiamy do ostygnięcia i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz