czwartek, 17 października 2013

razowe penne z pieczoną dynią i gorgonzolą



Sezon na dynie w pełni. Pozostało jeszcze kilka dni do kulminacji tego sezonu. Już 31 października w wielu domach pojawi się wielka, pomarańczowa, święcąca i przerażająca dynia. Rzeźbienie tego warzywa to świetna zabawa, a "odpadki" po tej zabawie mogą stanowić źródło wielu niesamowitych kulinarnych doznań. Pomysł na jedno z nich przedstawiam poniżej. Rozkoszujcie się pomarańczową krewniaczką arbuza, bo już niedługo zniknie ze straganów na cały kolejny rok.


Czego potrzebujemy?
  • około 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę  (ok. 1 cm x 1 cm) 
  • 150 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią (np. lazura)  
  • 4 ząbki czosnku (całe, w łupinach) 
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • około 50 g pestek dyni 
  • 2 - 3 łyżki mleka 
  • 200 g makaronu penne razowego (po 50 g suchego makaronu na osobę) 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C.

2. Pokrojoną w kostkę dynię wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całe ząbki czosnku w łupinach delikatnie zgniatamy ręką i dodajemy do dyni. Chodzi tylko o wydobycie aromatu. Dynię skrapiamy obficie oliwą z oliwek (około 3 łyżek), doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obrywamy igiełki rozmarynu i posypujemy nimi dynię.
3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż dynia będzie całkowicie miękka (25 - 30 minut).
4. W tym czasie, kiedy dynia jest w piekarniku, gotujemy makaron al dente.
 
5. Przygotowujemy sos i pestki dyni.
6. Gorgonzolę lub inny ser pleśniowy kroimy w kawałki i rozpuszczamy w małym garnku razem z mlekiem. Doprawiamy pieprzem.
7. Pestki dyni prażymy na suchej patelni aż lekko się zarumienią.
8. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka. Wlewamy do niego sos i upieczoną, miękką dynię i delikatnie mieszamy.
9. Nakładamy na talerze, posypujemy pestkami dyni i jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i jemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...