środa, 9 października 2013

krem z buraków z bazyliowym pesto



Mimo, że buraki kojarzone są ciągle z kuchnią tanią i ubogą i nie docenia się ich walorów smakowych tak, jak na to zasługują, UWIELBIAM JE. Świetnie smakują gotowane, pieczone. Ostatnio jadłam rewelacyjne danie: plastry buraków, przełożone jak włoskie caprese mozarellą, polane sosem pesto. Bazylia wspaniale uzupełniła smak buraków. Natchnęło mnie to do przygotowania zupy kremu z buraków z dodatkiem domowego pesto genovese (zamiast pinioli użyłam migdałów). Wyszło nieziemsko. Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • 1 kg buraków 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pomidor bez pestek i bez skórki 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z cytryny 
  • sól i świeżo mielony pieprz

dodatkowo

Przygotowanie:

1. Umyte buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około godzinę aż zmiękną.
2. Upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy buraki. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidora, doprawiamy lekko solą i gotujemy pod przykryciem około 40 minut. 
4. Po tym czasie miksujemy wszystko za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli zależy wam na zupełnie gładkiej konsystencji, możecie dodatkowo przetrzeć zupę przez sito.
5. Krem doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem według uznania. Jeśli uważacie, że zupa jest za gęsta dolejcie odrobinę bulionu lub wody, aż uzyskacie konsystencję idealną.
6. Zupę podajemy gorącą z łyżeczką bazyliowego pesto.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...