wtorek, 10 września 2013

pesto alla genovese



Nie wyobrażam sobie kuchni bez świeżych ziół. Tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek. Jednak moim sercem najbardziej zawładnęła bazylia. Bazylia, dzięki swym składnikom działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco. Bazylia pobudza trawienie i przyspiesza przyswajanie składników pokarmowych. Cały rok na moim kuchennym parapecie stoi doniczka z tą cudownie pachnącą roślinką. Używam jej do sałatek z pomidorów, do caprese, do klasycznego sosu pomidorowego, a nawet do zup. Ostatnio coraz częściej przygotowuję sos pesto. Gdy raz spróbujesz domowego sosu pesto, już nie wrócisz do tego ze słoika. Nie dajcie sobie wmówić, że świeżą bazylię można zastąpić suszoną! Nie można! Suszona nawet w 1% nie przypomina tej świeżej.

Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Można je jednak trochę modyfikować i podkręcać. Zamiast bazylii można użyć pietruszki lub rukoli. Zamiast orzechów piniowych - migdały, orzechy włoskie lub laskowe. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy odrobina kreatywności.

Oprócz klasycznego, zielonego pesto istnieje także pesto czerwone. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto pochodzące z Sycylii (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.


Czego potrzebujemy?
  • 2 duże pęczki bazylii 
  • około 60 g orzeszków piniowych 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 60 g sera pecorino, parmezanu bądź grana padano 
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najlepszej jakości 
  • sól

Przygotowanie:

1. Orzeszki piniowe przysmażamy na suchej patelni około 1 min., nie dłużej. Chodzi o to, by je ogrzać, a nie przyrumienić. Dzięki temu ich aromat stanie się intensywniejszy. 
 
2. Do moździerza wrzucamy orzeszki, czosnek, dodajemy odrobinę soli i dokładnie ucieramy. Jeżeli lubisz czosnek, możesz dodać go więcej, mnie 1 ząbek w zupełności wystarcza. Dodajemy liście bazylii i ciągle ucieramy. 
 
3. Następnie dodajemy ser i delikatnie miesza
4. W dalszym ciągu ucierając, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę.

Całość możemy przygotować w blenderze. Składniki dodajemy po kolei i dokładnie miksujemy na gładką pastę. 

Gotowe!

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...