Nie
wyobrażam sobie kuchni bez świeżych ziół. Tymianek, rozmaryn,
oregano, majeranek. Jednak moim sercem najbardziej zawładnęła
bazylia. Bazylia, dzięki swym składnikom działa antybakteryjnie,
przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco. Bazylia pobudza
trawienie i przyspiesza przyswajanie składników pokarmowych. Cały
rok na moim kuchennym parapecie stoi doniczka z tą cudownie pachnącą
roślinką. Używam jej do sałatek z pomidorów, do caprese, do
klasycznego sosu pomidorowego, a nawet do zup. Ostatnio coraz
częściej przygotowuję sos pesto. Gdy raz spróbujesz domowego sosu
pesto, już nie wrócisz do tego ze słoika. Nie dajcie sobie wmówić,
że świeżą bazylię można zastąpić suszoną! Nie można!
Suszona nawet w 1% nie przypomina tej świeżej.
Pesto
alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech,
którego głównym składnikiem jest bazylia. Można je jednak trochę
modyfikować i podkręcać. Zamiast bazylii można użyć pietruszki
lub rukoli. Zamiast orzechów piniowych - migdały, orzechy włoskie
lub laskowe. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy odrobina
kreatywności.
Oprócz
klasycznego, zielonego pesto istnieje także pesto czerwone. W
przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese)
czerwone pesto pochodzące z Sycylii (pesto alla siciliana)
zawiera suszone na słońcu pomidory.
Czego
potrzebujemy?
- 2 duże pęczki bazylii
- około 60 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera pecorino, parmezanu bądź grana padano
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najlepszej jakości
- sól
Przygotowanie:
1.
Orzeszki piniowe przysmażamy na suchej patelni około 1 min., nie
dłużej. Chodzi o to, by je ogrzać, a nie przyrumienić. Dzięki
temu ich aromat stanie się intensywniejszy.
2.
Do moździerza wrzucamy orzeszki, czosnek, dodajemy odrobinę soli i
dokładnie ucieramy. Jeżeli lubisz czosnek, możesz dodać go
więcej, mnie 1 ząbek w zupełności wystarcza. Dodajemy liście
bazylii i ciągle ucieramy.
3.
Następnie dodajemy ser i delikatnie miesza
4.
W dalszym ciągu ucierając, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy
pastę.
Całość
możemy przygotować w blenderze. Składniki dodajemy po kolei i
dokładnie miksujemy na gładką pastę.
Gotowe!
Buon
appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz