Minęło kilkanaście dni, odkąd poprzedni blog przestał istnieć. Jednak tym razem - jako "nowa stara" ja - wracam do szyszkinowej kuchni i nie zamierzam już jej opuszczać.
P.S. Wszystkie przepisy z poprzedniej edycji szyszkinowej kuchni będą pojawiać się systematycznie co jakiś czas.
Zaczynamy gotowanie od bardzo prostego przepisu na pyszne risotto ze świeżymi pomidorami i ricottą.
Składniki:
- 1/2 litra bulionu (najlepiej warzywnego)
- 2 łyżki oliwy
- 200 g ryżu na risotto
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 duże pomidory, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i posiekane w kostkę
- 50 g ricotty
- 1/2 cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- garść liści świeżej bazylii, porwanej na małe kawałki
- garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy bulion.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany
czosnek i cebulę i smażymy około minuty.
3. Dodajemy ryż i zwiększamy ogień.
Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy przestawać go mieszać.
Po chwili zacznie robić się szklisty.
4. Wlewamy wówczas wino i
czekamy aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zapach będzie
obłędny!
5. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewamy chochlę bulionu i
zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy
kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą
poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 minut.
6. Gdy ryż będzie już al dente, dodajemy ricottę, posiekane pomidory i dusimy jeszcze 2 minuty.
7. Na koniec starannie doprawiamy solą i pieprzem.
8. Gdy ryż będzie
całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zimne
masło i parmezan. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2
minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część
przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono
kremowe i nabiera pełni smaku.
9. Na koniec posypujemy wszystko obficie bazylią i podajemy. Natychmiast!
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz