środa, 25 września 2013

podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami




Dzisiejszy przepis na babeczki to wariacja z białą i ciemną czekoladą z dodatkiem moich ukochanych borówek amerykańskich. Pyszne, puszyste babeczki osłodzą każdy pochmurny dzień tej jesieni.


Czego potrzebujemy?
  • 125 g masła 
  • 125 g mąki 
  • 75 g cukru 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao  
  • 50 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (sól świetnie podkreśla smak czekolady)
  • 50 g białej czekolady   
  • 125 g borówek amerykańskich

 Przygotowanie: 

1. Masło roztapiamy z ciemną czekoladą w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Powoli, niewielkim strumieniem, wlewamy do jajek masło z czekoladą, cały czas miksując, by nie powstała jajecznica.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól mieszamy w misce i dodajemy do masy jajeczno - czekoladowej. Wszystko szybko mieszamy. Dolewamy mleko i jeszcze raz miksujemy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
5. Białą czekoladę kroimy w kostkę i razem z borówkami wrzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką, by nie rozgnieść borówek.
6. Masą napełniamy papilotki i pieczemy babeczki w piekarniku przez 20 - 25 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...