Dzisiejszy przepis na babeczki to wariacja z białą i ciemną czekoladą z dodatkiem moich ukochanych borówek amerykańskich. Pyszne, puszyste babeczki osłodzą każdy pochmurny dzień tej jesieni.
Czego
potrzebujemy?
- 125 g masła
- 125 g mąki
- 75 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 50 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (sól świetnie podkreśla smak czekolady)
- 50 g białej czekolady
- 125 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy z ciemną czekoladą w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Powoli, niewielkim strumieniem, wlewamy do jajek masło z czekoladą, cały czas miksując, by nie powstała jajecznica.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól mieszamy w misce i dodajemy do masy jajeczno - czekoladowej. Wszystko szybko mieszamy. Dolewamy mleko i jeszcze raz miksujemy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
5. Białą czekoladę kroimy w kostkę i razem z borówkami wrzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką, by nie rozgnieść borówek.
6.
Masą napełniamy papilotki i pieczemy babeczki w piekarniku przez 20 - 25 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz