czwartek, 19 września 2013

babeczki sernikowe z jeżynami i migdałami



Babeczki to jeden z najprostszych i najszybszych deserów, jakie znam. Można je przyrządzić właściwie na nieskończoną liczbę sposobów. Tym razem babeczki sernikowe z jeżynami i migdałami. Spróbujcie!
PS. Dzięki ekstraktowi migdałowemu, w trakcie pieczenia po domu roznosi się niebiański zapach!

Potrzebujemy:
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • 70 g miękkiego masła
  • 200 sera twarogowego (zmielonego 3 razy lub gotowego sera do serników)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • płatki migdałowe do posypania
  • jeżyny (po 2 - 3 na babeczkę)

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę. Dodajemy jajka i ucieramy jeszcze chwilę.
3. Do masy dodajemy twaróg, mieszamy, po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy do masy serowej ekstrakt migdałowy.
4. Masę serową przekładamy do papilotek do około 2/3 wysokości, na wierzchu układamy po 2 - 3 jeżyny i posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Babeczki pieczemy około 30 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie są surowe w środku, jeśli tak - pieczemy jeszcze kilka minut.
6. Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...