piątek, 6 września 2013

waniliowe babeczki z nutellą



Malutkie, kolorowe i najczęściej bardzo słodkie - oto babeczki zwane także cupcakes. Ich amerykańska nazwa wiąże się ze słowem "cup" (kubek), a dokładniej z "teacup" (filiżanka) ze względu na ich niewielki rozmiar. Swoją popularność zdobyły stosunkowo niedawno, jednak rozprzestrzenia się ona w niesamowitym tempie. Już w prawie każdym większym mieście znajdziecie uroczą kawiarenkę podającą te kolorowe babeczki.
Pieczenie małych babeczek nie wymaga specjalnej filozofii. By jednak ułatwić  sobie zadanie, najlepiej zaopatrzyć się w kilka przyborów kuchennych. Na pewno potrzebna będzie blaszka ze specjalnymi wyżłobieniami na babeczki oraz papierowe "filiżanki" zwane papilotkami. Oczywiście można użyć także tych nowszej generacji - silikonowych.

Na pierwszy ogień idą waniliowe babeczki z nutellą. 


Składniki na 16 babeczek:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego (przepis na prawdziwy cukier waniliowy znajdziecie tu: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html) 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (nie mylić z popularnym aromatem waniliowym. jeśli nie masz ekstraktu, nie zamieniaj go aromatem!) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 słoiczek nutelli 

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia).
2. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko oraz ekstrakt).
3. Przelewamy mokre składniki do  suchych (mówią, żeby nie robić tego odwrotnie) i dokładnie mieszamy. Można, oczywiście, użyć miksera, jednak mieszanie tych składników jest na tyle łatwe, że wystarczy zwykła trzepaczka.
4. Teraz pora na wykładanie babeczek do foremek. Do papilotek nakładamy po jednej łyżce ciasta. Następnie nakładamy po około pół łyżeczki nutelli. 
5. Następnie znowu nakładamy ciasto. Ważne jest to, by napełniać papilotki maksymalnie do 3/4 ich wysokości, ponieważ babeczki mocno rosną.
6. Na wierzch nakładamy znowu 1/2 łyżeczki nutelli i za pomocą wykałaczki "malujemy esy - floresy". Chodzi o to, by po upieczeniu było je widać.
7. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 - 25 minut. Po upieczeniu muszą pozostać dość blade, by bardziej wyeksponować kolor "nutellowych" zygzaków.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...