Malutkie,
kolorowe i najczęściej bardzo słodkie - oto babeczki zwane także
cupcakes. Ich amerykańska nazwa wiąże się ze słowem "cup"
(kubek), a dokładniej z "teacup" (filiżanka) ze względu
na ich niewielki rozmiar. Swoją popularność zdobyły stosunkowo
niedawno, jednak rozprzestrzenia się ona w niesamowitym tempie. Już
w prawie każdym większym mieście znajdziecie uroczą kawiarenkę
podającą te kolorowe babeczki.
Pieczenie
małych babeczek nie wymaga specjalnej filozofii. By jednak ułatwić
sobie zadanie, najlepiej zaopatrzyć się w kilka przyborów
kuchennych. Na pewno potrzebna będzie blaszka ze specjalnymi
wyżłobieniami na babeczki oraz papierowe "filiżanki"
zwane papilotkami. Oczywiście można użyć także tych nowszej
generacji - silikonowych.
Na
pierwszy ogień idą waniliowe babeczki z nutellą.
Składniki na 16 babeczek:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego (przepis na prawdziwy cukier waniliowy znajdziecie tu: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (nie mylić z popularnym aromatem waniliowym. jeśli nie masz ekstraktu, nie zamieniaj go aromatem!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 słoiczek nutelli
Przygotowanie:
1.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier i cukier
waniliowy oraz proszek do pieczenia).
2.
W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (mleko, olej,
jajko oraz ekstrakt).
3.
Przelewamy mokre składniki do suchych (mówią, żeby nie
robić tego odwrotnie) i dokładnie mieszamy. Można, oczywiście,
użyć miksera, jednak mieszanie tych składników jest na tyle
łatwe, że wystarczy zwykła trzepaczka.
4.
Teraz pora na wykładanie babeczek do foremek. Do papilotek nakładamy
po jednej łyżce ciasta. Następnie nakładamy po około pół
łyżeczki nutelli.
5.
Następnie znowu nakładamy ciasto. Ważne jest to, by napełniać
papilotki maksymalnie do 3/4 ich wysokości, ponieważ babeczki mocno
rosną.
6.
Na wierzch nakładamy znowu 1/2 łyżeczki nutelli i za pomocą
wykałaczki "malujemy esy - floresy". Chodzi o to, by po
upieczeniu było je widać.
7.
Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około
20 - 25 minut. Po upieczeniu muszą pozostać dość blade, by
bardziej wyeksponować kolor "nutellowych" zygzaków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz