Jest
SOBOTA. Dzień, który niekoniecznie planuję spędzić w kuchni. Na
obiad przygotowałam makaron ze świeżym szpinakiem, pancettą i
pomidorkami. A to wszystko w towarzystwie sporej ilości białego
wina. Wykorzystałam zielony, szpinakowy makaron, żeby podkreślić
smak i kolor dania.
Potrzebujemy:
- ulubiony makaron (w moim przypadku szpinakowy)
- 500 g świeżego szpinaku
- 100 g wędzonej pancetty lub boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- parmezan
Potrzebujemy:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. W tym
czasie przygotowujemy sos.
2.
Pancettę lub boczek podsmażamy na patelni bez tłuszczu na małym
ogniu aż się wytopi i ładnie zarumieni. Dodajemy szpinak i dusimy
aż straci swoją objętość 3-krotnie. Dodajemy czosnek. Zwiększamy
płomień i podlewamy wszystko winem. Czekamy aż alkohol zredukuje
się o połowę. Dopiero teraz wrzucamy na patelnię pomidorki
koktajlowe, doprawiamy wszystko solą i pieprzem i dusimy 2 - 3
minuty. Uważajmy, by pomidorki całkowicie się nie rozpadły. Na
sam koniec, gdy już wyłączymy ogień, dodajemy masło. Sprawi ono,
że sos będzie bardziej kremowy i aksamitny.
3.
Ugotowany makaron polewamy łyżką oliwy z oliwek i razem ze
szpinakiem i sosem wykładamy na talerze. Dekorujemy świeżym
parmezanem i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz