piątek, 20 września 2013

makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi



Jest SOBOTA. Dzień, który niekoniecznie planuję spędzić w kuchni. Na obiad przygotowałam makaron ze świeżym szpinakiem, pancettą i pomidorkami. A to wszystko w towarzystwie sporej ilości białego wina. Wykorzystałam zielony, szpinakowy makaron, żeby podkreślić smak i kolor dania.


Potrzebujemy:
  • ulubiony makaron (w moim przypadku szpinakowy) 
  • 500 g świeżego szpinaku 
  • 100 g wędzonej pancetty lub boczku pokrojonego w drobną kostkę
  •  250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz 
  • parmezan

Potrzebujemy:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy sos.
2. Pancettę lub boczek podsmażamy na patelni bez tłuszczu na małym ogniu aż się wytopi i ładnie zarumieni. Dodajemy szpinak i dusimy aż straci swoją objętość 3-krotnie. Dodajemy czosnek. Zwiększamy płomień i podlewamy wszystko winem. Czekamy aż alkohol zredukuje się o połowę. Dopiero teraz wrzucamy na patelnię pomidorki koktajlowe, doprawiamy wszystko solą i pieprzem i dusimy 2 - 3 minuty. Uważajmy, by pomidorki całkowicie się nie rozpadły. Na sam koniec, gdy już wyłączymy ogień, dodajemy masło. Sprawi ono, że sos będzie bardziej kremowy i aksamitny.
3. Ugotowany makaron polewamy łyżką oliwy z oliwek i razem ze szpinakiem i sosem wykładamy na talerze. Dekorujemy świeżym parmezanem i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...