Pumpkin pie, czyli amerykański placek dyniowy to już tradycja. Święto Dziękczynienia w żadnym amerykańskim domu nie może się bez niego obejść. Wyjątkowo smaczny, aromatyczny, korzenny. Idealny na jesień. W mojej kuchni i w moim domu przygoda z dynią zaczęła się stosunkowo niedawno, nie całe 2 lata temu, tuż przed imprezą z okazji Halloween.
Zupa krem z dyni na kilka sposobów, makaron z dynią i gorgonzolą czy właśnie pumpkin pie to tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie tego cudownie pomarańczowego / żółtego warzywa. A ponieważ do tegorocznego Halloween zostało jeszcze sporo czasu, na pewno znajdą się jeszcze okazje, by przygotować z dyni jeszcze coś smacznego!
Składniki:
na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
na nadzienie:
- 400 g musu z dyni (przepis na mus poniżej)
- 150 g cukru
- 1 puszka mleka skondensowanego (około 400 ml)
- 3 duże jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego czarnego pieprzu (dosłownie 2 - ziarenka)
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od musu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Około 1 kg surowej dyni oczyszczamy z pestek i kroimy na duże kawałki. Pieczemy w piekarniku około 40 minut, aż dynia będzie całkiem miękka. Upieczoną dynię zostawiamy do ostygnięcia, po czym wybieramy miękki miąższ i miksujemy blenderem na gładkie puree. Zostawiamy do ostygnięcia.
2. Czas na ciasto. Z
mąki, cukru i pokrojonego w kostkę masła robimy kruszonkę. Ja
robię to w misce, jest mniej sprzątania. Żółtka solimy, "bełtamy" i wlewamy do kruszonki, a
następnie wszystko niedbale mieszamy pozostawiając strukturę
okruchów. Z okruchów szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ale nie dłużej niż 2 godziny).
3. Gdy mus jest już chłodny, możemy przygotować nadzienie. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko skondensowane i przyprawy i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy mus i mieszamy dokładnie.
4. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy do formy na tarty (najlepiej z wyciąganym dnem). Nadzienie (uwaga! mocno płynne) wylewamy na ciasto i pieczemy około godziny, aż masa ładnie stężeje.
5. Upieczone pumpkin pie pozostawiamy do ostygnięcia na minimum 2 godziny. W tym czasie masa lekko opadnie i jeszcze mocniej stężeje.
PS. Wielbicielom słodkości "totalnych" proponuję podać tartę z sosem karmelowym lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz