sobota, 7 września 2013

pumpkin pie, czyli amerykański placek dyniowy





Pumpkin pie, czyli amerykański placek dyniowy to już tradycja. Święto Dziękczynienia w żadnym amerykańskim domu nie może się bez niego obejść. Wyjątkowo smaczny, aromatyczny, korzenny. Idealny na jesień. W mojej kuchni i w moim domu przygoda z dynią zaczęła się stosunkowo niedawno, nie całe 2 lata temu, tuż przed imprezą z okazji Halloween. 

Zupa krem z dyni na kilka sposobów, makaron z dynią i gorgonzolą czy właśnie pumpkin pie to tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie tego cudownie pomarańczowego / żółtego warzywa. A ponieważ do tegorocznego Halloween zostało jeszcze sporo czasu, na pewno znajdą się jeszcze okazje, by przygotować z dyni jeszcze coś smacznego!

Składniki:
na kruche ciasto: 
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 żółtka 
  • 70 g zimnego masła 
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 400 g musu z dyni (przepis na mus poniżej) 
  • 150 g cukru 
  • 1 puszka mleka skondensowanego (około 400 ml) 
  • 3 duże jajka 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu (dosłownie 2 - ziarenka)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od musu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Około 1 kg surowej dyni oczyszczamy z pestek i kroimy na duże kawałki. Pieczemy w piekarniku około 40 minut, aż dynia będzie całkiem miękka. Upieczoną dynię zostawiamy do ostygnięcia, po czym wybieramy miękki miąższ i miksujemy blenderem na gładkie puree. Zostawiamy do ostygnięcia.
2. Czas na ciasto. Z mąki, cukru i pokrojonego w kostkę masła robimy kruszonkę. Ja robię to w misce, jest mniej sprzątania. Żółtka solimy, "bełtamy" i wlewamy do kruszonki, a następnie wszystko niedbale mieszamy pozostawiając strukturę okruchów. Z okruchów szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ale nie dłużej niż 2 godziny).
3. Gdy mus jest już chłodny, możemy przygotować nadzienie. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko skondensowane i przyprawy i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy mus i mieszamy dokładnie.
4. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy do formy na tarty (najlepiej z wyciąganym dnem). Nadzienie (uwaga! mocno płynne) wylewamy na ciasto i pieczemy około godziny, aż masa ładnie stężeje.
5. Upieczone pumpkin pie pozostawiamy do ostygnięcia na minimum 2 godziny. W tym czasie masa lekko opadnie i jeszcze mocniej stężeje.

PS. Wielbicielom słodkości "totalnych" proponuję podać tartę z sosem karmelowym lub bitą śmietaną.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...