piątek, 6 września 2013

panna cotta z malinami




Panna cotta to jeden, obok tiramisu, z najpopularniejszych włoskich deserów. Tradycyjna panna cotta pochodząca z północnych Włoch przygotowywana jest z tłustej śmietanki kremówki (min. 36 %). Jednak by ograniczyć ilość tłuszczu, używam mleka. Efekt ten sam, a o ile mniej zjedzonych kalorii. 




Potrzebujemy:
  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego  
  • 2 paczki żelatyny 
  • koszyk świeżych malin

Przygotowanie:


1. Wlewamy prawie całe mleko do niedużego rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. 

2. Dodajemy cukier.

3. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, wybieramy nożem wszystkie nasionka i dodajemy je do mleka (razem z laską - doda jeszcze więcej smaku i aromatu, wyciągamy ją pod koniec gotowania). Jeśli dodajemy ekstrakt waniliowy- to jest ten moment.

4. Podgrzewamy dalej, aż pojawią się lekkie bąbelki. Nie doprowadzamy do wrzenia - to bardzo ważne. 

5. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w pozostałym mleku. Pozwólmy jej postać przez jakieś 2 - 3 minuty. 

6. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, aż się zupełnie rozpuści. Nie gotujemy. To jest czas, kiedy wyciągamy laskę wanilii. 

7. Rozlewamy do kilku kokilek. 

8. Studzimy i wstawiamy do lodówki, aż się zetną - co najmniej na 2 godziny, ale możemy też zostawić je na całą noc. 

9. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć deser z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej. W celu ułatwienia wyciągania panna cotty z  kokilek, zanurzamy na chwilę dół miseczki w ciepłej wodzie, przykrywamy wierzch talerzem i odwracamy, tak, żeby deser pozostał na talerzu. 



Sos malinowy:

Garść świeżych malin (ewentualnie możemy użyć mrożonych) miksujemy z cukrem. Ile dodamy cukru, zależy tylko od nas. Sama panna cotta jest dość  słodka, więc ja lubię, kiedy malinowy sos jest lekko kwaskowaty dla zrównoważenia słodyczy deseru.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...