Czy
wiecie, że babeczki (amerykańskie cupcakes) istnieją w USA już
przeszło 100 lat?!?!
W
szyszkinowej kuchni kolejna odsłona babeczek, tym razem w letniej
odsłonie - z jagodami! Musicie spróbować!
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 75 g masła
- 75 ml mleka
- 275 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka i sok z 2 cytryn
- 250 g świeżych jagód
Przygotowanie:
1.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C.
2.
Mikserem ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na prawie
białą, puszystą pianę.
3.
Rozpuszczamy masło (ja to robię w kuchence mikrofalowej) i powoli
wlewamy je do masy jajecznej, cały czas miksując. Dodajemy mleko i
miksujemy jeszcze chwilę.
4.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksujemy, aż masa
będzie całkowicie gładka. Na koniec dodajemy skórkę i sok z
cytryn i mieszamy.
5.
Umyte jagody dodajemy do ciasta i delikatnie wszystko mieszamy
(najlepiej łyżką).
6.
Masę wlewamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy około 20
minut.
7.
Upieczone babeczki wykładamy do ostygnięcia na kratkę i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz