Babeczki
i muffiny to jeden z najprostszych i najszybszych deserów jakie
znam. Wystarczy kilka minut przygotowania, około 20 minut pieczenia
i już - babeczki gotowe, a w całym domu roznosi się niebiański
zapach słodkości.
Tym
razem na tapecie babeczki cytrynowe, ale by nadać im niecodziennego
charakteru i nuty lekkiej ekstrawagancji, będą ze słodką bezą.
Ponieważ beza jest dosyć słodka, do babeczek dodajemy sporą ilość
soli. Jeśli chcielibyście przygotować te babeczki bez bezy,
dodajcie 1/4 ilości podanej niżej soli.
Babeczki
cytrynowe z bezą są naprawdę pyszne i bardzo efektowne - musicie
spróbować!!!
Czego
potrzebujemy?
Na
12 babeczek:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z 1 lub 2 cytryn
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Na
bezę:
- 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki wody
- 4 duże białka (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
Przygotowanie:
1.
W jednej misce mieszamy trzepaczką wszystkie składniki mokre:
jajko, olej, mleko i sok z cytryny.
2.
W drugiej składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól
i skórkę z cytryny.
3.
Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
4.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C (bez termoobiegu),
napełniamy foremki do babeczek i pieczemy 15 minut. Babeczki nie
będą do końca upieczone, ale "dojdą" podczas
podpiekania bezy.
5.
Podczas gdy babeczki się pieką, przygotowujemy bezę.
6.
Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę i dodajemy 3/4 szklanki cukru.
Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy syrop na średnim ogniu 7 - 8
minut aż zgęstnieje.
7.
W tym czasie ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli i 1 łyżką
cukru, aż piana stanie się sztywna.
8.
Gotowy syrop zdejmujemy z ognia i powoli, bardzo ostrożnie, po
ściance miski, wlewamy do białek cały czas ubijając. Należy
wlewać syrop bardzo powoli, by białka się nie powstała nam
białkowa jajecznica. Zwiększamy obroty miksera i ubijamy masę
jeszcze przez 3 - 4 minuty.
9.
Gotową bezę od razu układamy na podpieczonych babeczkach, włączamy
termoobieg, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 st. C i
pieczemy babeczki 5 - 7 minut, aż beza się lekko zarumieni.
10.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz