czwartek, 26 września 2013

babeczki cytrynowe z bezą



Babeczki i muffiny to jeden z najprostszych i najszybszych deserów jakie znam. Wystarczy kilka minut przygotowania, około 20 minut pieczenia i już - babeczki gotowe, a w całym domu roznosi się niebiański zapach słodkości.

Tym razem na tapecie babeczki cytrynowe, ale by nadać im niecodziennego charakteru i nuty lekkiej ekstrawagancji, będą ze słodką bezą. Ponieważ beza jest dosyć słodka, do babeczek dodajemy sporą ilość soli. Jeśli chcielibyście przygotować te babeczki bez bezy, dodajcie 1/4 ilości podanej niżej soli. 

Babeczki cytrynowe z bezą są naprawdę pyszne i bardzo efektowne - musicie spróbować!!!


Czego potrzebujemy?

Na 12 babeczek:
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki oleju  
  • 3/4 szklanki mleka  
  • 1/2 szklanki cukru 
  • skórka starta z jednej cytryny  
  • sok wyciśnięty z 1 lub 2 cytryn  
  • 2 szklanki mąki  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 łyżeczka soli

Na bezę:
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru 
  • 1/3 szklanki wody  
  • 4 duże białka (w temperaturze pokojowej) 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. W jednej misce mieszamy trzepaczką wszystkie składniki mokre: jajko, olej, mleko i sok z cytryny.
2. W drugiej składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
3. Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C (bez termoobiegu), napełniamy foremki do babeczek i pieczemy 15 minut. Babeczki nie będą do końca upieczone, ale "dojdą" podczas podpiekania bezy. 
5. Podczas gdy babeczki się pieką, przygotowujemy bezę.
6. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę i dodajemy 3/4 szklanki cukru. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy syrop na średnim ogniu 7 - 8 minut aż zgęstnieje.
7. W tym czasie ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, aż piana stanie się sztywna. 
8. Gotowy syrop zdejmujemy z ognia i powoli, bardzo ostrożnie, po ściance miski, wlewamy do białek cały czas ubijając. Należy wlewać syrop bardzo powoli, by białka się nie powstała nam białkowa jajecznica. Zwiększamy obroty miksera i ubijamy masę jeszcze przez 3 - 4 minuty.
9. Gotową bezę od razu układamy na podpieczonych babeczkach, włączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 st. C i pieczemy babeczki 5 - 7 minut, aż beza się lekko zarumieni.
10. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...