wtorek, 17 września 2013

sernik kajmakowy



Sernik kajmakowy to idealna propozycja dla prawdziwych łasuchów. Delikatny, słodki i naprawdę pyszny. Właściwie nie ma, o czym pisać, trzeba spróbować!


Potrzebujemy:

na spód:
  • 200 g herbatników czekoladowych 
  • 70 g orzechów włoskich (lub np. laskowych) 
  • 100 g roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy do pieczenia

na masę serową:

na polewę:
  • 150 g gotowej masy kajmakowej
  • 3 – 4 łyżki mleka 
  • 2 łyżki masła

na przybranie:
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Formę do pieczenia (w moim przypadku – formę do tarty, ale równie dobrze można wykorzystać zwykłą tortownicę) o średnicy około 20 cm smarujemy masłem.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Ciastka i orzechy mielimy, dodajemy do nich masło i wszystko dokładnie mieszamy (ja całą tą procedurę wykonałam w mikserze). Całość wykładamy na wysmarowaną masłem formę, wyrównujemy, uklepujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
4. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy masę krówkową i ucieramy masę dalej, aż będzie całkowicie gładka. 
 
5. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku. Mieszamy do czasu, aż wszystko dokładnie się połączy. 
 
6. Do masy kajmakowo – jajecznej, nie przestając miksować, dodajemy po kolei po łyżce sera i mąkę. 
 
7. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 50 minut.
8. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
9. Gdy sernik wystygnie, przygotowujemy polewę. Masę kajmakową i mleko podgrzewamy w rondelku cały czas mieszając trzepaczką, by rozbić wszystkie grudki. Gdy masa się rozpuści, ściągamy rondelek z ognia, dodajemy masło i mieszamy jeszcze chwilę. 

10. Polewę wylewamy na ostudzony sernik, posypujemy wszystko płatkami migdałowymi i odstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę, by polewa stężała. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...