Sernik kajmakowy to idealna propozycja dla prawdziwych łasuchów. Delikatny, słodki i naprawdę pyszny. Właściwie nie ma, o czym pisać, trzeba spróbować!
Potrzebujemy:
na spód:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 70 g orzechów włoskich (lub np. laskowych)
- 100 g roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy do pieczenia
na masę serową:
- 250 g gotowej masy krówkowej
- 600 g sera twarogowego, kilkakrotnie zmielonego (ja wykorzystałam gotowy ser do sernika)
- 60 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego (przepis na prawdziwy cukier waniliowy znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html)
- 2 łyżki mąki pszennej
na polewę:
- 150 g gotowej masy kajmakowej
- 3 – 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
na przybranie:
- 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia (w moim
przypadku – formę do tarty, ale równie dobrze można wykorzystać
zwykłą tortownicę) o średnicy około 20 cm smarujemy masłem.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Ciastka i orzechy mielimy, dodajemy do nich masło i wszystko
dokładnie mieszamy (ja całą tą procedurę wykonałam w mikserze).
Całość wykładamy na wysmarowaną masłem formę, wyrównujemy,
uklepujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
180 st. C.
4. Masło ucieramy z cukrem i cukrem
waniliowym na gładką masę, dodajemy masę krówkową i ucieramy
masę dalej, aż będzie całkowicie gładka.
5. Następnie, ciągle miksując,
dodajemy po jednym jajku. Mieszamy do czasu, aż wszystko dokładnie
się połączy.
6. Do masy kajmakowo – jajecznej, nie
przestając miksować, dodajemy po kolei po łyżce sera i mąkę.
7. Gotową masę wylewamy na
ciasteczkowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 50 minut.
8. Sernik studzimy w wyłączonym
piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
9. Gdy sernik wystygnie, przygotowujemy
polewę. Masę kajmakową i mleko podgrzewamy w rondelku cały czas
mieszając trzepaczką, by rozbić wszystkie grudki. Gdy masa się
rozpuści, ściągamy rondelek z ognia, dodajemy masło i mieszamy
jeszcze chwilę.
10. Polewę wylewamy na ostudzony
sernik, posypujemy wszystko płatkami migdałowymi i odstawiamy
ciasto do lodówki na minimum godzinę, by polewa stężała. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz