Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Smakuje rewelacyjnie zarówno na słono (w zupach, tartach, makaronach), jak i na słodko. Babeczki dyniowe, które przygotowałam tym razem przypominają ciasto marchewkowe. Są pyszne!
Składniki:
na babeczki:
- 300 g dyni piżmowej ze skórką, w kawałkach, bez pestek
- 170 g brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- mała garść orzechów pekan (można je zastąpić orzechami włoskimi) + kilka orzechów do przybrania upieczonych babeczek
- 1 łyżka miodu
- 2 duże jajka
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
na lukier:
- około 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- kilka kropel esencji pomarańczowej (opcjonalnie)
- cukier puder (ilość zależy od ilości soku pomarańczowego)
- barwniki spożywcze: czerwony i żółty, bądź pomarańczowy (opcjonalnie, bez barwnika lukier też będzie pyszny)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
2.
Kawałki dyni wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż
będzie całkiem miękka. Upieczoną dynię zostawiamy do ostygnięcia, po
czym wydrążamy miąższ i miksujemy go blenderem na gładkie puree.
3. Orzechy kruszymy.
4. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C.
5.
Wystudzony mus miksujemy z cukrem i jajkami na gładką masę. W drugiej
misce mieszamy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól i cynamon i
dosypujemy do mieszanki dyni i jajek. Ciągle miksujemy.
6. Na koniec dolewamy do miski olej i ostatecznie wszystko mieszamy.
7. Gotową masę przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami.
8. Babeczki pieczemy około 20 - 25 minut, a następnie odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
9. Gdy babeczki wystygną, możemy
przygotować lukier. Sok pomarańczowy podgrzewamy, by było łatwiej
wymieszać cukier. Do soku dosypujemy po łyżce cukru i dokładnie
mieszamy. Cukier dosypujemy do czasu, aż lukier będzie gęsty. Na
koniec dolewamy do lukru kilka kropel esencji pomarańczowej i
odrobinę barwnika. Gotowym lukrem polewamy babeczki, a na każdej
układamy po jednym orzechu. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz