wtorek, 17 września 2013

babeczki dyniowe z pekanami



Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Smakuje rewelacyjnie zarówno na słono (w zupach, tartach, makaronach), jak i na słodko. Babeczki dyniowe, które przygotowałam tym razem przypominają ciasto marchewkowe. Są pyszne!


Składniki:

na babeczki:
  • 300 g dyni piżmowej ze skórką, w kawałkach, bez pestek 
  • 170 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej 
  • mała garść orzechów pekan (można je zastąpić orzechami włoskimi) + kilka orzechów do przybrania upieczonych babeczek 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 duże jajka 
  • 80 ml oleju słonecznikowego  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

na lukier:
  • około 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
  • kilka kropel esencji pomarańczowej (opcjonalnie) 
  • cukier puder (ilość zależy od ilości soku pomarańczowego) 
  • barwniki spożywcze: czerwony i żółty, bądź pomarańczowy (opcjonalnie, bez barwnika lukier też będzie pyszny)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. 
2. Kawałki dyni wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż będzie całkiem miękka. Upieczoną dynię zostawiamy do ostygnięcia, po czym wydrążamy miąższ i miksujemy go blenderem na gładkie puree. 
 
3. Orzechy kruszymy.
4. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C.
5. Wystudzony mus miksujemy z cukrem i jajkami na gładką masę. W drugiej misce mieszamy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól i cynamon i dosypujemy do mieszanki dyni i jajek. Ciągle miksujemy.
6. Na koniec dolewamy do miski olej i ostatecznie wszystko mieszamy.
7. Gotową masę przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami.
8. Babeczki pieczemy około 20 - 25 minut, a następnie odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
9. Gdy babeczki wystygną, możemy przygotować lukier. Sok pomarańczowy podgrzewamy, by było łatwiej wymieszać cukier. Do soku dosypujemy po łyżce cukru i dokładnie mieszamy. Cukier dosypujemy do czasu, aż lukier będzie gęsty. Na koniec dolewamy do lukru kilka kropel esencji pomarańczowej i odrobinę barwnika. Gotowym lukrem polewamy babeczki, a na każdej układamy po jednym orzechu. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...