środa, 25 września 2013

makaron w sosie serowym z brokułami i migdałami



Błyskawiczny obiad, przygotowany z tego, co akurat znalazłam w lodówce. Jeśli nie macie brokułów, użyjcie kalafiora, szpinaku albo nawet mrożonego zielonego groszku.

Potrzebujemy (porcja dla 4 osób):
  • 300 g ulubionego makaronu 
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki 
  • 150 - 200 g gorgonzoli lub innego sera z błękitną pleśnią 
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • garść płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni 
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Brokuły gotujemy na parze aż staną się miękkie. Ugotowane przelewamy zimną wodą, by zachowały swój piękny, zielony kolor.
3. W małym garnku podgrzewamy śmietankę z pokruszonymi kawałkami sera. Gdy gorgonzola całkowicie się rozpuści doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
4. Ugotowany makaron mieszamy z sosem serowym i wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i posypujemy uprażonymi migdałami.

Opcjonalnie możemy posypać także parmezanem. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...