Błyskawiczny
obiad, przygotowany z tego, co akurat znalazłam w lodówce. Jeśli
nie macie brokułów, użyjcie kalafiora, szpinaku albo nawet
mrożonego zielonego groszku.
Potrzebujemy
(porcja dla 4 osób):
- 300 g ulubionego makaronu
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 150 - 200 g gorgonzoli lub innego sera z błękitną pleśnią
- 100 ml śmietanki kremówki
- garść płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2.
Brokuły gotujemy na parze aż staną się miękkie. Ugotowane
przelewamy zimną wodą, by zachowały swój piękny, zielony kolor.
3.
W małym garnku podgrzewamy śmietankę z pokruszonymi kawałkami
sera. Gdy gorgonzola całkowicie się rozpuści doprawiamy solą,
pieprzem i gałką.
4.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem serowym i wykładamy na talerze.
Na wierzchu układamy różyczki brokuła i posypujemy uprażonymi
migdałami.
Opcjonalnie możemy posypać także parmezanem. Gotowe!
Opcjonalnie możemy posypać także parmezanem. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz