Przygotowanie:
ciasto kruche:
- 150 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 200 g mąki pszennej
- 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
przybranie:
- krem kasztanowy (w dobrych delikatesach można kupić gotowy krem w słoiku lub w puszcze)
- gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki)
- brązowy cukier do posypania
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
- + odrobina masła do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od
przygotowania ciasta, które będzie musiało odpocząć w lodówce około pół
godziny przed pieczeniem. Masło i mąkę ucieramy w misce, aż konsystencją
zaczną przypominać okruchy. Dodajemy śmietanę (najpierw 3 łyżki) i
ugniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę
śmietany. Jeśli jest zbyt mokre, możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto
zagniata się łatwo i trwa to dosłownie chwilę. Gotowe ciasto zawijamy w
folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
3. Ciasto, które zdążyło odpocząć w lodówce, rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm i wycinamy z niego koła o średnicy foremek, których będziemy używać do pieczenie tartaletek.
4. Foremki na mini tarty smarujemy masłem i układamy w nich wycięte z ciasta okrągłe placuszki. Tartaletki możemy także upiec bez foremek, na papierze do pieczenia, ale istnieje ryzyko, że krem kasztanowy spłynie nam na papier.
5. Ciasto w foremkach smarujemy kremem kasztanowym (około 1 czubatej łyżeczki na jedną tartaletkę) i układamy na nim ściśle plastry gruszek.
6. Gruszki posypujemy brązowym cukrem i posypujemy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
7. Pieczemy tartaletki około 25 minut, by ciasto się upiekło i lekko od spodu zarumieniło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz