wtorek, 24 września 2013

tartaletki z kremem kasztanowym i gruszkami



Przygotowanie:
 
ciasto kruche:
  • 150 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
 przybranie:
  • krem kasztanowy (w dobrych delikatesach można kupić gotowy krem w słoiku lub w puszcze)
  • gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki)
  • brązowy cukier do posypania
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • + odrobina masła do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta, które będzie musiało odpocząć w lodówce około pół godziny przed pieczeniem. Masło i mąkę ucieramy w misce, aż konsystencją zaczną przypominać okruchy. Dodajemy śmietanę (najpierw 3 łyżki) i ugniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany. Jeśli jest zbyt mokre, możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto zagniata się łatwo i trwa to dosłownie chwilę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
3. Ciasto, które zdążyło odpocząć w lodówce, rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm i wycinamy z niego koła o średnicy foremek, których będziemy używać do pieczenie tartaletek.
4. Foremki na mini tarty smarujemy masłem i układamy w nich wycięte z ciasta okrągłe placuszki. Tartaletki możemy także upiec bez foremek, na papierze do pieczenia, ale istnieje ryzyko, że krem kasztanowy spłynie nam na papier. 
5. Ciasto w foremkach smarujemy kremem kasztanowym (około 1 czubatej łyżeczki na jedną tartaletkę) i układamy na nim ściśle plastry gruszek. 
6. Gruszki posypujemy brązowym cukrem i posypujemy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
7. Pieczemy tartaletki około 25 minut, by ciasto się upiekło i lekko od spodu zarumieniło.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...