Zupa krem z kukurydzy to jedna z najprostszych zup, jakie znam i naprawdę smaczna.W tym przypadku smak kukurydzy dopełnia aromatyczny seler. To połączenie to naprawdę strzał w dziesiątkę! Polecam wszystkim fanom kukurydzy!
Składniki:
- 5 kolb kukurydzy
- 1/2 dużego selera
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i świeżo mielony pieprz
- kromki chleba razowego (na grzanki)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekane: cebulę i czosnek, aż się ładnie zeszkli i lekko zmięknie.
2. Kolby kukurydzy obieramy z ziaren za pomocą noża.
3. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę seler i ziarna kukurydzy i podsmażamy wszystko razem około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
4. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy około 30 - 40 minut, aż seler i kukurydza zmiękną. Należy pamiętać, że świeża kukurydza im dłużej jest gotowana, tym robi się twardsza.
5. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku, możemy dodać też odrobinę chilli, jeśli lubimy ostrzejsze smaki i blendujemy na gładki krem. Jeśli chcecie, możecie dodatkowo przetrzeć zupę przez sito, żeby była jeszcze gładsza.
6. Gotową, gorącą zupę podajemy z grzankami z chleba (w moim przypadku razowego), podpieczonymi w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez kilka minut. Możecie także udekorować zupę posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz