czwartek, 12 września 2013

faszerowany bakłażan



Pieczony bakłażan to danie lekkie, ale bardzo sycące. Fanom mięsa, nie wyobrażającym sobie bez niego posiłku, proponuję dodać do farszu kilka plastrów hiszpańskiej chorizo bądź kiełbasy polskiej  długo dojrzewającej. Fajnie sprawdzi się także węgierskie salami, pokrojone w dość drobną  kostkę.


Składniki dla 6 osób:
  • 3 bakłażany wydrążone z  pestek (jako łódeczki do faszerowania) 
  • 1 nieduży bakłażan (jako nadzienie) 
  • 1 cukinia (zawsze wybieram mniejsze, są jędrniejsze i nie mają pestek) 
  • 1 duży pomidor sparzony i obrany ze skórki 
  • 1 średnia cebula 
  • 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki czerwonej (oczywiście może być 1 papryka czerwona i też będzie okej, w tym przypadku chodzi raczej o kwestie koloru a nie smaku) 
  • garść świeżych listków bazylii 
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • garść świeżo startego parmezanu

Potrzebujemy:

1. Pierwsza rzecz, jaką musimy zrobić, to wydrążyć bakłażany. Następnie posypujemy je obficie solą i  odkładamy na bok do czasu,aż przygotujemy nadzienie.
2. Następnie należy pozbyć się skóry z papryki. W tym celu rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do maksymalnej temperatury. Gdy jest już naprawdę gorący, wkładamy papryki. Czekamy kilka, kilkanaście minut aż ich skóra będzie całkowicie  czarna. Następnie przekładamy każdą do osobnego foliowego woreczka bądź papierowej torby, szczelnie zawijamy i odkładamy na kilkanaście minut. W tym czasie pod wpływem pary, skórka zacznie odchodzić od papryki i nie powinniśmy mieć problemów z jej zdjęciem. Pamiętajmy o dwóch kwestiach:
         I. Piekarnik musi być naprawdę gorący. Nie chcemy papryki upiec, a jedynie ułatwić sobie jej obieranie.
         II. Papryka po kilkunastu minutach od wyjęcia z piekarnika, wciąż jest gorąca, także sok z jej wnętrza, dlatego by jej obieranie nie stało się traumatycznym przeżyciem, róbmy to szczególnie ostrożnie.
3.  Bakłażana przeznaczonego na nadzienie przekrajamy na ćwiartki, posypujemy solą i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie sól wyciągnie z niego całą gorycz. Wystarczy tylko wytrzeć go papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę.
4. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w grubą kostkę. 
5. Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, dorzucamy pokrojone w dużą kostkę cukinie, bakłażana oraz pomidory. Dusimy całość około 5 - 7 minut (warzywa mają pozostać jędrne, nawet lekko twarde, ponieważ "dojdą" w piekarniku), co jakiś czas mieszając. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz kilkoma listkami świeżej bazylii.
6. Gdy nadzienie jest gotowe, papierowym ręcznikiem wycieramy "łódki" z bakłażana (w ten sposób pozbywamy się jego naturalnej goryczy). Przyprawiamy obficie czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
7. Napełniamy bakłażana farszem, posypujemy świeżo startym parmezanem i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
8. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...