Pieczony
bakłażan to danie lekkie, ale bardzo sycące. Fanom mięsa, nie
wyobrażającym sobie bez niego posiłku, proponuję dodać do farszu
kilka plastrów hiszpańskiej chorizo bądź kiełbasy polskiej
długo dojrzewającej. Fajnie sprawdzi się także węgierskie
salami, pokrojone w dość drobną kostkę.
Składniki
dla 6 osób:
- 3 bakłażany wydrążone z pestek (jako łódeczki do faszerowania)
- 1 nieduży bakłażan (jako nadzienie)
- 1 cukinia (zawsze wybieram mniejsze, są jędrniejsze i nie mają pestek)
- 1 duży pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki czerwonej (oczywiście może być 1 papryka czerwona i też będzie okej, w tym przypadku chodzi raczej o kwestie koloru a nie smaku)
- garść świeżych listków bazylii
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- garść świeżo startego parmezanu
Potrzebujemy:
1.
Pierwsza rzecz, jaką musimy zrobić, to wydrążyć bakłażany.
Następnie posypujemy je obficie solą i odkładamy na bok do
czasu,aż przygotujemy nadzienie.
2.
Następnie należy pozbyć się skóry z papryki. W tym celu
rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do maksymalnej temperatury. Gdy
jest już naprawdę gorący, wkładamy papryki. Czekamy kilka,
kilkanaście minut aż ich skóra będzie całkowicie czarna.
Następnie przekładamy każdą do osobnego foliowego woreczka bądź
papierowej torby, szczelnie zawijamy i odkładamy na kilkanaście
minut. W tym czasie pod wpływem pary, skórka zacznie odchodzić od
papryki i nie powinniśmy mieć problemów z jej zdjęciem.
Pamiętajmy o dwóch kwestiach:
I. Piekarnik musi być
naprawdę gorący. Nie chcemy papryki upiec, a jedynie ułatwić
sobie jej obieranie.
II. Papryka
po kilkunastu minutach od wyjęcia z piekarnika, wciąż jest gorąca,
także sok z jej wnętrza, dlatego by jej obieranie nie stało się
traumatycznym przeżyciem, róbmy to szczególnie ostrożnie.
3.
Bakłażana przeznaczonego na nadzienie przekrajamy na ćwiartki,
posypujemy solą i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie sól
wyciągnie z niego całą gorycz. Wystarczy tylko wytrzeć go
papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę.
4.
Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda
nasienne, a następnie pokroić w grubą kostkę.
5.
Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, dorzucamy
pokrojone w dużą kostkę cukinie, bakłażana oraz pomidory. Dusimy
całość około 5 - 7 minut (warzywa mają pozostać jędrne, nawet
lekko twarde, ponieważ "dojdą" w piekarniku), co jakiś
czas mieszając. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz kilkoma
listkami świeżej bazylii.
6.
Gdy nadzienie jest gotowe, papierowym ręcznikiem wycieramy "łódki"
z bakłażana (w ten sposób pozbywamy się jego naturalnej goryczy).
Przyprawiamy obficie czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
7.
Napełniamy bakłażana farszem, posypujemy świeżo startym
parmezanem i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
8.
Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (bez
termoobiegu) przez około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz