Chłodnik
z botwinki to idealna propozycja posiłku w upalne dni. Syci, ale nie
zapycha i przede wszystkim porządnie orzeźwia. Niektórzy dodają
do chłodnika starte na tarce rzodkiewki, więc jeśli macie na nie
ochotę, to proszę bardzo!
Składniki:
- około 1 litra maślanki
- pęczek młodej botwinki
- 4 - 5 ogórków gruntowych
- 4 jaja ugotowane na twardo
- szczypiorek
- koperek
- cukier puder, sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Botwinkę siekamy i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody (żeby
woda przykryła botwinkę, nie więcej). Doprawiamy solą i odrobiną
cukru. Gotujemy wszystko do czasu aż kawałki buraków będą
miękkie (preferowany burak al dente :)).
2.
Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do dużego garnka.
Dolewamy maślankę.
3.
Obrane ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do
garnka.
4.
Jaja ugotowane na twardo kroimy w gruba kostkę i dodajemy do
chłodnika.
5.
Szczypiorek i koperek siekamy grubo i dodajemy do garnka.
6.
Na koniec wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy
chłodnik mocno schłodzony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz