czwartek, 5 września 2013

idealny na upał chłodnik z botwinki na maślance



Chłodnik z botwinki to idealna propozycja posiłku w upalne dni. Syci, ale nie zapycha i przede wszystkim porządnie orzeźwia. Niektórzy dodają do chłodnika starte na tarce rzodkiewki, więc jeśli macie na nie ochotę, to proszę bardzo!


Składniki: 
  • około 1 litra maślanki
  • pęczek młodej botwinki 
  • 4 - 5 ogórków gruntowych 
  • 4 jaja ugotowane na twardo 
  • szczypiorek
  •  koperek 
  • cukier puder, sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

1. Botwinkę siekamy i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody (żeby woda przykryła botwinkę, nie więcej). Doprawiamy solą i odrobiną cukru. Gotujemy wszystko do czasu aż kawałki buraków będą miękkie (preferowany burak al dente :)).
2. Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do dużego garnka. Dolewamy maślankę.
3. Obrane ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka.
4. Jaja ugotowane na twardo kroimy w gruba kostkę i dodajemy do chłodnika.
5. Szczypiorek i koperek siekamy grubo i dodajemy do garnka.
6. Na koniec wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy chłodnik mocno schłodzony.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...