środa, 11 września 2013

makaron z zielonym pesto



O pesto pisałam ostatnio wiele, więc bez zbędnych informacji przejdźmy do przygotowania jednej z najsmaczniejszych potraw kuchni włoskiej. Do tego kieliszek białego wytrawnego wina i możemy poczuć się jak w Italii!


Czego potrzebujemy?
  • ulubiony makaron (przyjmuje się po około 50 - 60 g suchego makaronu na osobę) 
  • garść świeżo startego parmezanu lub pecorino 
  • ewentualnie mała garść orzechów do posypania (świetne będą także pokruszone orzechy włoskie lub migdały) 
  • świeżo mielony czarny pieprz

na pesto:
  • 2 duże pęczki bazylii 
  • ok. 60 g orzeszków piniowych (piniole można ewentualnie zamienić innymi orzechami lub nawet migdałami)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 60 g sera pecorino, parmezanu bądź grana padano 
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najlepszej jakości 
  • sól

Potrzebujemy:

1. Zaczynamy od przygotowania pesto. Orzeszki piniowe przysmażamy na suchej patelni około 1 min, nie dłużej. Chodzi o to, by je ogrzać, a nie przyrumienić. Dzięki temu ich aromat stanie się intensywniejszy. 
 
2. Do moździerza wrzucamy orzeszki, czosnek, dodajemy odrobinę soli i dokładnie ucieramy. Jeżeli lubisz czosnek, możesz dodać go więcej, mnie 1 ząbek w zupełności wystarcza. Dodajemy liście bazylii i ciągle ucieramy. 
 
3. Następnie dodajemy ser i delikatnie mieszamy.
4. W dalszym ciągu ucierając, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę.
5. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
6. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy. Posypujemy startym serem i orzeszkami i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Gotowe!

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...