O
pesto pisałam ostatnio wiele, więc bez zbędnych informacji
przejdźmy do przygotowania jednej z najsmaczniejszych potraw kuchni
włoskiej. Do tego kieliszek białego wytrawnego wina i możemy
poczuć się jak w Italii!
Czego
potrzebujemy?
- ulubiony makaron (przyjmuje się po około 50 - 60 g suchego makaronu na osobę)
- garść świeżo startego parmezanu lub pecorino
- ewentualnie mała garść orzechów do posypania (świetne będą także pokruszone orzechy włoskie lub migdały)
- świeżo mielony czarny pieprz
na
pesto:
- 2 duże pęczki bazylii
- ok. 60 g orzeszków piniowych (piniole można ewentualnie zamienić innymi orzechami lub nawet migdałami)
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera pecorino, parmezanu bądź grana padano
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najlepszej jakości
- sól
Potrzebujemy:
1.
Zaczynamy od przygotowania pesto. Orzeszki piniowe przysmażamy na
suchej patelni około 1 min, nie dłużej. Chodzi o to, by je ogrzać,
a nie przyrumienić. Dzięki temu ich aromat stanie się
intensywniejszy.
2.
Do moździerza wrzucamy orzeszki, czosnek, dodajemy odrobinę soli i
dokładnie ucieramy. Jeżeli lubisz czosnek, możesz dodać go
więcej, mnie 1 ząbek w zupełności wystarcza. Dodajemy liście
bazylii i ciągle ucieramy.
3.
Następnie dodajemy ser i delikatnie mieszamy.
4. W
dalszym ciągu ucierając, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy
pastę.
5.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
6.
Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy. Posypujemy
startym serem i orzeszkami i doprawiamy świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Gotowe!
Gotowe!
Buon
appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz