piątek, 13 września 2013

kurczak po prowansalsku




Co roku Prowansja ściąga do siebie tłumy malarzy, poetów, fotografów i filmowców, jak również ogromne rzesze turystów. Żaden inny region Francji nie oferuje zmysłom takiego bogactwa doznań. Są tam czarujące krajobrazy, urocze i malownicze miejscowości, zapierające dech w piersi pola lawendy. Są tam pastwiska Camarague z białymi końmi i sympatycznymi pastuchami, ale jest także Lazurowe Wybrzeże z luksusowymi rezydencjami i jachtami. Z tej wielkiej różnorodności rodzi się niesamowite bogactwo kulinarne. Prowansja jest największym dostawcą ziół we Francji, oferuje większość produkcji oliwek i miodu. Potrawy kuchni prowansalskiej są jednoznacznie śródziemnomorskie - lekkie, soczyste, spowite niesamowitą wonią ziół. Taki też jest mój pieczony kurczak - soczysty, bardzo aromatyczny i przede wszystkim niebiańsko pyszny.


Składniki:
  • kurczak o wadze  około 1,5 - 1,7 kg 
  • 5 cytryn,  sparzonych i osuszonych 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy.
2. Czosnek rozcieramy w moździerzu razem ze wszystkimi ziołami oraz skórką startą z jednej cytryny. Powstanie nam sucha marynata do mięsa. Marynatę wcieramy dokładnie w kurczaka, najlepiej dużą część wetrzeć między skórę a mięso, dzięki temu aromat przeniknie bardzo głęboko, a mięso będzie jeszcze smaczniejsze. 
3. Jedną z cytryn (tę, z której starliśmy wcześniej skórkę) przekrajamy na ćwiartki i wkładamy do wnętrza naszego ptaka. Doprawiamy go z zewnątrz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i układamy w brytfannie.
4. Pozostałe cytryny przekrajamy na ćwiartki i układamy w brytfannie obok kurczaka. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C.
5. Pieczemy około 1 godziny, co jakiś czas podlewając mięso sosem, który wypływa z kurczaka i miesza się z cytrynami, po czym odkrywamy folię, zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 30 - 40 minut, aż ładnie się zarumieni. 

Voilà, gotowe!

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...