czwartek, 12 września 2013

kurczak słodko - kwaśny z noodlami



Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej, te słodkie, słodko - kwaśne, pikantne - po prostu wszystkie! Jednak póki co, nie znalazłam we Wrocławiu restauracji, która podawałaby te jakże proste potrawy, przygotowane w zdrowy sposób. W każdej galerii handlowej znajdziemy bar chiński typu "fast food". I ok! To jedzenie jest naprawdę smaczne, ale jest jedno "ale" Ilość wykorzystywanego mnie przeraża i skutecznie odstrasza. Dlatego póki nie znajdę restauracji czy baru ze zdrową "chińszczyzną" będę przygotowywać ją w domu. I was także do tego zachęcam, bo wcale nie jest to takie trudne!


Składniki:
  • ulubiony makaron azjatycki (może być ryżowy, pszenne noodle mie lub gryczane soba, a nawet makaron z fasoli mung - wszystkie znajdziecie w sklepach z żywnością azjatycką)
  • pierś z kurczaka, umyta, osuszona i pokrojona na małe kawałki
  • 4 - 5 plastrów ananasa z puszki, pokrojonego na duże kawałki (normalnie odradzałabym wam używanie ananasa z puszki, ale w tym przypadku przyda mi się także sok, w którym ananas jest zanurzony)
  • pędy bambusa w puszce, około 200 g
  • kiełki fasoli mung (świeże lub z puszki)
  • sok od ananasa z puszki
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonego chilli
  • kilka kropel oleju do smażenia w wysokich temperaturach

Przygotowania:

1. Makaron przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.
2. Wok lub głęboką patelnię porządnie rozgrzewamy. Gdy jest gorąca wlewamy kilka kropel oleju i wrzucamy kawałki doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Smażymy wszystko krótko, na dużym ogniu, często mieszając.
3. Po kilku minutach wlewamy na patelnię sok z ananasa (na początku około 5 - 6 łyżek), doprawiamy całość do smaku sosem sojowym, odrobiną octu ryżowego i szczyptą chilli. Ilość poszczególnych przypraw zależy tylko od was i waszych upodobań. Ma być słodko i kwaśnie. 
4. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, kiełki i pędy bambusa i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Dusimy wszystko jeszcze około 10 minut.
5. Podajemy z makaronem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...