poniedziałek, 9 września 2013

grzanki z orzeźwiającą pastą z zielonego groszku



Zielony groszek, przez niektórych kochany, przez niektórych znienawidzony, w nowej odsłonie! Świeża, orzeźwiająca pasta jest idealnym dodatkiem do gorących pachnących czosnkiem grzanek i może być rewelacyjnym pomysłem na lekki lunch w ostatnie, ciepłe dni tego lata. Orzeźwiający smak mięty, kwaśny smak cytryny i słodki smak świeżego groszku - to jest to! Spróbujcie i zobaczcie, o co tu chodzi! 



Potrzebujemy: 
  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (przed przygotowaniem groszek należy rozmrozić) 
  • garść listków świeżej mięty
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • oliwa extra virgine
  • 50 g drobno startego świeżego sera pecorino 
  • sok z jednej cytryny
  • 4 kromki pieczywa
  • 1 ząbek czosnku, w łupince, przekrojony na pół 
  • 1 duża kulka mozzarelli


Przygotowanie: 


1. Rozmrożony zielony groszek wrzucamy do miksera (można użyć moździerza - też będzie super). Miksujemy całość partiami aż do uzyskania jednolitego puree.

2. Dodajemy liście mięty, szczyptę soli (pamiętajmy, że dodamy później słony ser pecorino) i dalej miksujemy.

3. Całą gęstą zieloną pastę przekładamy do miseczki. Dodajemy pecorino i kilka łyżek oliwy (dzięki niej pastę łatwiej rozsmarować).

4. Następnie dodajemy sok z cytryny. Ja wlewam około 2/3 wyciśniętego soku z cytryny. 

5. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy jeszcze kilka kropel oliwy. 

6. Pod koniec doprawiamy pastę świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, jeszcze odrobiną soli. 

7. Opiekamy chleb z obu stron na grillu lub na żeberkowanej patelni. Obie strony grzanek przeciągamy dwa razy przekrojonym ząbkiem czosnku. 

8. Na koniec na gorącą, czosnkową grzankę nakładamy pastę z groszku, a na wierzchu kładziemy duży plaster mozzarelli. Gotowe!



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...