Burak
- do niedawna niedoceniany - przeżywa obecnie renesans popularności.
Prawdopodobnie za sprawą jego właściwości zdrowotnych. Buraki,
oprócz witaminy C i B1, zawierają wiele makro- i mikroelementów
(takich jak: wapń, magnez, potas, sód, rubid i cez), niezbędnych
do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą niesamowitą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych.
Carpaccio ze słodkich buraków ze świeżym szpinakiem i wyrazistym w smaku kozim serem to rewelacyjny pomysł na zdrową i smaczną przystawkę, lunch lub kolację.
- 4 - 5 buraków ugotowanych i obranych ze skórki
- duża garść świeżych liści szpinaku
- 100 g koziego białego sera, pokruszonego na kawałki
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek najlepszej jakości
- świeżo mielony czarny pieprz
Ugotowane i obrane buraki kroimy w
bardzo cienkie plastry jak na carpaccio i układamy na dużym
talerzu. Na środku układamy umyty i osuszony szpinak. Wszystko
posypujemy pokruszonym serem kozim, skrapiamy octem balsamicznym i
oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem i podajemy np. ze świeżą
chrupiącą bagietką.
Uwaga! Jeśli chcecie, możecie przygotować
to danie wcześniej, jednak wtedy, octem i oliwą skrapiamy w
ostatniej chwili, tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz