czwartek, 26 września 2013

carpaccio z buraków ze szpinakiem i kozim serem



Burak - do niedawna niedoceniany - przeżywa obecnie renesans popularności. Prawdopodobnie za sprawą jego właściwości zdrowotnych. Buraki, oprócz witaminy C i B1, zawierają wiele makro- i mikroelementów (takich jak: wapń, magnez, potas, sód, rubid i cez), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą niesamowitą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. 
 
Carpaccio ze słodkich buraków ze świeżym szpinakiem i wyrazistym w smaku kozim serem to rewelacyjny pomysł na zdrową i smaczną przystawkę, lunch lub kolację.


Składniki:
  • 4 - 5 buraków ugotowanych i obranych ze skórki 
  • duża garść świeżych liści szpinaku 
  • 100 g koziego białego sera, pokruszonego na kawałki 
  • ocet balsamiczny 
  • oliwa z oliwek najlepszej jakości 
  • świeżo mielony czarny pieprz
 
Przygotowanie:

Ugotowane i obrane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry jak na carpaccio i układamy na dużym talerzu. Na środku układamy umyty i osuszony szpinak. Wszystko posypujemy pokruszonym serem kozim, skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem i podajemy np. ze świeżą  chrupiącą bagietką. 

Uwaga! Jeśli chcecie, możecie przygotować to danie wcześniej, jednak wtedy, octem i oliwą skrapiamy w ostatniej chwili, tuż przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...